Roofvissen: meten is weten

04 jun 2019

Vraag je aan een sportvisser hoe groot zijn vangst was, dan gaan de armen vaak ver uit elkaar – bij de een wat meer dan bij de ander. Visserslatijn heeft weliswaar zijn charme, maar om een officieel Nederlands record te kunnen claimen moet een vis goed gemeten zijn. Daarom lichten we in dit artikel de BNRZ-richtlijnen uit.

Al sinds mensenheugenis spreken grote vissen spreken tot de verbeelding, de allergrootste ('recordvissen') in het bijzonder. De Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ) krijgt dan ook veel aanmeldingen binnen met potentiële records. Een groot deel van deze ingediende claims moet helaas worden afgekeurd. Meestal omdat de lengte van de vis niet goed is gemeten of omdat de daadwerkelijke lengte niet goed op de foto af te lezen is. Dit was voor de BNRZ-commissie – bestaande uit redacteuren van Beet-Rovers en twee vis-experts van Sportvisserij Nederland – aanleiding om het correct meten van een vis nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Lees hier het volledige artikel. 

> Meer roofvissen in ons archief

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.