Zeevissen: stap voor stap naar de haaien

05 aug 2019

Erik Brandwijk (44) uit Papendrecht is zeevisser in hart en nieren. Zijn zoon Sander (14) is inmiddels ook in de ban van het strandvissen, en de haaivisserij in het bijzonder. Stapje voor stapje brengt pa hem daarom de fijne kneepjes bij. Hét VISblad schoof aan bij een vrijdagavondsessie op het Banjaardstrand.

Je moet de zager iets hoger vastpakken, Sander. Bij de kop. Geen zorgen: deze bijt niet, want hij heeft een kunstgebit”, zegt Erik Brandwijk met een knipoog. “Super, ja perfect zo. Volgende keer houdt papa zijn handen mooi schoon als het aas op de haak gaat”, lacht hij. Het valt op dat er bij dit tafereel geen aasnaald aan te pas komt. “Zagers rijg ik het liefst ouderwets met de hand op de haak. Met een aasnaald komen ze losser op de haak te zitten en zijn ze veel kwetsbaarder tijdens de worp. Ga je met droge handen en beleid te werk, dan kun je de zager heel netjes en fijn op de haak rijgen.” Of beter gezegd over de haak: de zager gaat tot aan het staartje over het knoopje heen waarmee de haak aan de zijlijn vastzit. “Dat fungeert als een soort weerhaakje, dus knip dit stukje lijn niet te kort af”, adviseert Erik.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide