Vliegvissen: het Lauwersmeer het hele jaar rond

05 nov 2019

Het Lauwersmeer is een unieke plek voor sportvissers. Nergens anders in ons land vind je zoveel zoete én ‘brakke’ vissoorten met de zilte lucht van de Waddenzee in je neus. Maar wanneer moet je er zijn voor welke vis? En hoe vang je die met de vlieg en andere technieken? We lichten in dit artikel vijf vissoorten toe.

Dankzij uitzettingen van Sportvisserij Nederland – als onderdeel van het project Vissen voor Verbinding – is de populatie Atlantische forel in het Lauwersmeer de laatste jaren flink gegroeid. De meeste exemplaren variëren in lengte van 40 tot 60 centimeter. Met name in het voorjaar is de kans op zo’n prachtige ‘vis van duizend worpen’ reëel. Zoek de forel wadend met de vliegenlat – 9 voet, AFTMA #6 of #7 – op ondieptes vlakbij diepe plekken. Spoel op je reel een drijflijn en knoop daar een leader aan van 18/00 tot 22/00. Als aas zijn kleine streamertjes (zogenaamde ‘wolly buggers’ kleiner dan 2,5 cm) in natuurlijke kleuren favoriet. Varieer bij het strippen in snelheid en kijk waarop de forel reageert. Op de meeste plekken aan het Lauwersmeer kun je vrij eenvoudig door de rietkragen heen. Benader de stek rustig en geef je ogen extra de kost met kalm weer: actieve forel laat zich aan het oppervlak zien en waar je er één ziet, zwemmen er vaak meer.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

> Meer vliegvissen in het archief.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.