Zeevissen: onderlijnen in focus

05 feb 2020

Als je vanaf het strand gaat vissen, kun je te maken krijgen met verschillende omstandigheden. Door hier met je onderlijnkeuze op in te spelen kan je de omstandigheden vaak toch de baas. Het is dus essentieel om verschillende typen onderlijnen bij je te hebben.

Bot is de meest voorkomende platvis langs onze kust en vrijwel het hele jaar door te vangen, dus we starten met een standaard platvispaternoster. Dit is een onderlijn die kan worden uitgerust met twee of drie haken. Vrijwel alle typen onderlijnen in de strandvisserij zijn afgeleiden van dit basismodel. De variatie zit hem in het gebruikte materiaal, de haakmaat, de lengte van de hoofdlijn  en de zijlijnen. Kraaltjes en glimmertjes zijn optioneel, maar naar mijn mening zijn de eenvoudigste onderlijnen vaak het meest effectief. Mocht je geen idee hebben hoe op een bepaalde plek te vissen, dan raad ik aan om een paternoster te gebruiken met
twee lange zijlijnen (‘wappers’). Deze onderlijn bestaat uit een 60/00 nylon hoofdlijn van 140 tot 160 cm lengte, met zijlijnen van zo’n 60 cm lang, een trekkracht van 6,4 kg en geen of weinig ‘geheugen’ (zodat de lijn na spanning weer terugkeert naar de originele vorm). Let er wel op dat de zijlijnen niet in elkaar kunnen haken. Mijn favoriete platvishaak is de F314 van Gamakatsu (maat 8 tot 6). Als aas gebruik ik graag pieren in combinatie met slikzagers.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide