Witvissen: mobiel matchvissen

17 aug 2010

Het zoeken naar de vis vereist soms een originele strategie. Met wateren als het langzaam stromende Utrechtse riviertje de Kromme Rijn in de buurt, kun je op zoek naar grote blankvoorn het nuttige met het aangename verenigen: we pakken lekker de fiets en vissen de veelbelovende stekken systematisch af.

Licht bepakt fiets je het Hollandse landschap door met de hengel in de hand. Voeren, vissen, vangen en weer verder!

Berend Masselink stapte voor deze reportage op de fiets om al vissend de Kromme Rijn af te gaan. Hieronder volgen nog wat tips de de 'final cut' van het artikel uiteindelijk niet haalden.

De bij deze visserij toegepaste tactiek om iedere minuut een handje maden bij te voeren, maakt dat je een flinke voorraad maden nodig hebt om je visdag niet voortijdig te hoeven beëindigen. Neem dus gerust een liter maden mee als je driftend gaat vissen.

Om een beetje mobiel te blijven, is het zaak om je uitrusting beperkt te houden – je kunt op de fiets nu eenmaal een beperkte voorraad materiaal meenemen. Nou scheelt het dat je voor het mobiel matchen naast een hengel, molen, aas en schepnet eigenlijk niet veel meer nodig hebt dan een tacklebox met wat dobbers, haakjes, olivettes en loodhagels.

Zet de twee maden via het dikke achterlijf op de haak vast. Zo blijven ze niet alleen beter stevig zitten, maar bewegen de maden daarbij extra heen en weer in vergelijking met wanneer je ze andersom op de haak zou prikken. Zo'n levendig kronkelend duo maden is voor de meeste blankvoorns onweerstaanbaar.

Met de tips uit dit artikel moet het jou ook lukken om mobiel matchend fraaie blankvoorns te vangen. Daarbij is het verre van uitgesloten dat allerlei andere vissoorten als bijvoorbeeld baars, brasem, kolblei, winde en roofblei ook interesse in je aas zullen tonen. Alleen door zelf op pad te gaan zul je ontdekken hoe leuk en verrassen deze vorm van vissen is.

-> Meer witvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.