Zeevissen: gein met grote gevolgen

06 apr 2020

Koen Admiraal (14) en Daan Ranzijn (14) zijn al vrienden vanaf de basisschool. Op jonge leeftijd begonnen ze samen met vissen. Nadat ze de eerste jaren vooral struinend karper en snoek hadden belaagd, schreven ze zich in 2018 ‘voor de gein’ in voor een kustviswedstrijd in Wijk aan Zee. Het werd een beslissing met grote gevolgen.

Twee jonge koppies turen geconcentreerd naar de lijn die ze zojuist over een ‘kam’ hebben gespannen. “Staat er spanning op?”, vraagt Cor van Houten (65), coach van het kustvistalententeam Sportvisserij MidWest Nederland. Koen en Daan knikken eensgezind. “Goed zo, want zonder die spanning zal de lijn snel breken als er krachten op komen.” Terwijl Cor tussen de tafels doorloopt om de jongeren te helpen, tipt Daan met een ijzeren staafje voorzichtig een druppeltje lijm op een aantal minuscule rode kraaltjes – zijn tong uit de mond. Tussen de kraaltjes kunnen straks de haaklijnen (‘wappers’) bewegen.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.