Witvissen: wegwijs met wormen

04 jun 2020

Een kakelverse, kronkelende worm is misschien wel het meest klassieke visaas. Al sinds jaar en dag zit die op de haak en vrijwel elke sportvisser ving er ooit zijn eerste vissen mee. Wat moet je anno 2020 over deze kronkelaars weten?

at wormen onverminderd populair visaas zijn, is niet voor niets: er is bijna geen vis die ze links laat liggen en wie geen hengelsportzaak in de buurt heeft, vindt ze meestal eenvoudig zelf (zie kader ‘Zelf vangen’). Wat máákt wormen eigenlijk tot zo’n gewilde hap? De vangkracht schuilt volgens wedstrijdvissers vooral in de geur – waar vissen verzot op zijn – én in het lage soortelijk gewicht, waardoor wormen na het inwerpen traag afzinken en relatief lang in het zicht blijven van vissen. Sinds de afschaffing van de gesloten tijd voor de worm – eind 2012, dankzij de inzet van Sportvisserij Nederland – mag je het hele jaar door met wormen vissen. Doe jij dat al regelmatig of wil je er weer eens (vaker) mee aan de slag? Op de volgende pagina’s vind je een keur aan weetjes, regels en tips.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide