Roofvissen: meerval uit het handje

04 okt 2020

De meerval is bezig aan een opmars in ons land – tot in het uiterste westen aan toe. Zo vist Rick Habermehl (29) met succes op meerval in en rondom Rotterdam. Hét VISblad stapte half augustus aan boord bij de sympathieke Schiedammer voor een dagje handlijnvissen.

De korte, stevige hengel leunt werkloos tegen de reling van de boot, maar de lijn is vrijwel constant in beweging. Die houdt Rick vast tussen zijn duim en wijsvinger. “Zo voel je veel beter wat er onder water gebeurt. Meerval plukt vaak voorzichtig aan het aas, wat door de dempende werking van de hengeltop minder goed doorkomt.” Afhankelijk van de positie van de signalen op het scherm van zijn dieptemeter laat hij de lijn subtiel wat vieren of haalt hij hem iets op – het overschot van de binnenboord gehaalde lijn rust daarbij op zijn schoot. “Altijd goed oppassen dat de lijn niet ergens achter blijft haken, want dat pakt bij een aanbeet rampzalig uit”, waarschuwt Rick. “Bij deze techniek is uit de hand vissen veruit het meest effectief. Je kunt direct reageren en de lijn gaat niet ‘zingen’ als je hem  ophaalt – in tegenstelling tot wanneer je een molen of reel gebruikt om de lijn op te draaien. De meerval is nagenoeg blind en doet alles op de tast, geur en gehoor. Daar houd ik dus terdege rekening mee.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer roofvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.