Witvissen: een beetje van allebei

06 mrt 2021

Zelfs ervaren sportvissers die al heel veel vissen hebben gevangen, stuiten nog wel eens op een exemplaar dat oogt als een mix van twee soorten. Meestal betreft het in zo’n geval een ‘hybride’ – een kruising van bijvoorbeeld winde en roofblei. Hoe ontstaan deze bijzondere vissen en welke varianten komen het meeste voor?

Huh, wat is dit voor een vis?”, hoor ik mezelf nog steeds regelmatig zeggen als ik peinzend mijn net uit het water til. Vaak blijkt de vis in kwestie dan geen compleet nieuwe soort te zijn, maar oogt zijn bouw op een subtiele manier anders – bijvoorbeeld als een blankvoorn met de uiterlijke trekjes van een brasem. Zo’n vis wordt ook wel een hybride genoemd. Onderzoekers komen deze ‘vreemde vogels’, die ontstaan door een kruising van twee verschillende soorten, steeds vaker tegen. Omdat in sportvismedia nog niet veel over hybridisering is geschreven, leg ik er in dit artikel het één en ander over uit en geef ik een aantal voorbeelden van kruisingen en hun eigenschappen.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide