Zeevissen: van zoet naar zout

10 mei 2021

De laatste jaren is de trend in de kustvisserij om – waar mogelijk – lichter en verfijnder te vissen. Dat is niet alleen effectiever, maar geeft ook meer visplezier. In flink wat gevallen staan technieken uit de zoetwatervisserij aan de basis van deze ontwikkeling.

Aan zeevissen kleefde lange tijd het stigma ‘van dik hout zaagt men planken’. Hengels waren doorgaans zware en stugge poken, molens groot en lomp, en de lijnen soms zo dik als kabeltouw. Deze voorstelling van zaken is natuurlijk ietwat overdreven, maar van finesse en verfijning was meestal zeker geen sprake. Tegenwoordig gaat die vlieger echter niet meer op. De laatste jaren is de zeevisserij aan het veranderen. Nieuwe technieken en materialen zijn bezig aan een opmars en brengen een licht accent in de visserij vanaf pier, havenhoofd, dijk en strand. Niet zelden zijn deze invloeden van origine afkomstig uit de zoetwatervisserij. Methodes die zich op het binnenwater hebben bewezen, worden door avontuurlijk aangelegde sportvissers naar het zoute gebracht en blijken ook daar
bijzonder goed te werken. In dit artikel zetten we enkele voorbeelden op een rijtje.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.