Witvissen: matchvissen met de vaste dobber

14 jun 2021

Matchvissen moeilijk? Dat valt volgens Erwin Bats (44) reuze mee. Witvissers die deze techniek onder de knie willen krijgen, tipt hij om te starten met de vaste dobber montage. “Deze variant is ideaal om je de basisbeginselen van het matchvissen eigen te maken.” Aan het Kolhornerdiep laat de Wieringermeerder zien hoe hij precies te werk gaat.

Het kleine, witte sprayflacon op het aasplateau valt ietwat uit de toon bij de bakken met maden, casters, dode pinkies en wormen. “Dit is echter een essentieel onderdeel van het matchvissen”, zegt Erwin. “Hierin zit een mix van water en afwasmiddel. Daarmee spuit ik de molenspoel een paar uur voordat ik ga vissen in. Zo ontvet je de lijn en drijft deze niet meer. Met de kabbel die nu op het water staat zou je lijn anders wegdrijven van de voerplek.” Om de lijn langzaam zinkend te houden spuit Erwin af en toe een oude handdoek in met de afwasmiddelmix, waarna hij de lijn hier bij het binnendraaien doorheen leidt. “Je zou kunnen denken: waarom pakt hij geen zinkende lijn zoals bij het feedervissen? Zo’n lijn zinkt echter te veel waardoor die bijna helemaal of in zijn geheel op de bodem komt te liggen. De hoek die daardoor tussen de hengeltop en de lijn ontstaat, maakt de kans groter om bij aanbeten mis te slaan.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide