Column - Cowboys en indianen

21 sep 2010

Word jij ook zo zielsgelukkig wanneer je een half uur in de file moet staan voor een geopende brug met slechts één passerende zeilboot – met Duitse vlag? Ik vind het fantastisch.

Troebele gedachtes? Welnee. Laat die pleziervaart maar lekker het water omwoelen. Wolken met rook kringelen uit de tweetaktmotor, maar ik word er niet heet of zuur van. Al die recreatiekapiteins bedoelen het goed. De meeste varen keurig langs de overkant van het kanaal om je stek niet te verstoren. Prachtig, maar ik heb veel geld uitgegeven aan een dertien meter carbon hengel om juist aan die overkant te kunnen vissen. Maakt niet uit hoor, hulde voor de pleziervaart. Want zolang zij kunnen varen, kunnen wij vissen.

Waar ik pas buikpijn van krijg, zijn die heldere wateren waar geen surfplank meer doorheen kan omdat ‘ie vastloopt in het wier. Je weet wel, van die wateren waar je vroeger een wedstrijd won met 34 kilo aan brasem. Maar helaas. Het zorgeloze leven van een brasem is voorbij. Geleerde mensen hebben bedacht dat een brasem tijdens het dineren een wolkje modder produceert. En dat kan beslist niet! En een wolkje betekent diegene uitmoorden die geen betekenis heeft voor de maatschappij. Inderdaad, net als die nutteloze Indianen. Die hadden ook een wolkje teveel.

Daarom hulde voor de pleziervaart – met waarschijnlijk aan boord een paar hoog begaafde cowboys die precies weten waar het water pas écht troebel van wordt. Ik aanschouw de drijvende welvaart en zwijg in alle talen. Vaar maar lekker over mijn stek met je uit de klauwen gewassen jacht, het liefst met de schroef flink door de modder. En als de cowboys vanaf hun jacht achterom kijken en zich afvragen waar dat driehonderd meter lange bruine spoor modder vandaan komt, weet ik het antwoord. Dat zijn reïncarnaties van de Indianen in de gedaante van boze brasems die je achtervolgen en op oorlogspad zijn!

Herwin Kwint is auteur voor diverse karperbladen en publiceerde onder meer in ‘Een woord van zwijgen’.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide