Zeevissen: NCRZ-recordlijst 50 jaar historie

18 mrt 2022

Grote vissen spreken tot de verbeelding – zeker als het recordvissen betreft. De Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ) registreert al ruim vijftig jaar records in het Nederlands kust- en zeewater, de Europese zeeën en de wereldzeeën. Aan de hand van commissielid Ton Nientied duiken we in de schatkamer van het NCRZ-archief.

De Nederlandse Commissie Record Zeevissen werd op 12 maart 1971 opgericht in Amsterdam. Dit met als doel om officiële recordlijsten bij te houden van in de Nederlandse kustwateren met de hengel gevangen zeevissoorten. Zulke lijsten bestonden al enige jaren in Engeland en Ierland, en daar haalde het bestuur – voorzitter Jacob Boom (beëdigd tolk en vertaler), secretaris dr. Dolf Boddeke (visserijbioloog), dr. Ab Kessler (bioloog), Cor van Heugten (hengelsportpublicist) en Hans Doeleman (hengelsportjournalist) –
dan ook zijn inspiratie vandaan.

Zo werd het eerste reglement opgesteld door dat van het British Record (rod caught) Fish Committee te vertalen en aan te vullen met enkele bepalingen van de European Federation of Sea Anglers. Er werd onderscheid gemaakt tussen drie categorieën: Nederlands kust- en zeewater (later genaamd Nederlands Continentaal Plat), Europese zeeën en Wereldzeeën. Op deze lijsten stonden onder meer een schelvis van 57 cm/1.800 gr (K. Bartelings), een tarbot van 8,3 kg (G. Twigt) en een zeeëngel van 24,9 kg (H. Brons). Vissen waar je als sportvisser ook nu nog blij van wordt.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.