Witvissen: statisch struinen op snelstromend water

16 jul 2022

Weten waar de vis precies zwemt en alleen díe plekjes bevissen: zo gaat specialist Ruben Veetman (48) te werk als hij statisch vissend in stromend water barbeel en kopvoorn belaagt. Aan de Limburgse Geul laat hij op een voorjaarsochtend zijn aanpak zien.

“Kijk, vanaf die plek kun je perfect recht in dat stroomnaadje vissen”, legt Ruben uit terwijl hij vanaf een brug vlakbij de parkeerplaats naar het wervelende water wijst. Zo’n twee meter onder ons stroomt de Geul, een wild meanderend en lieflijk riviertje dat bij hevige regenval spierballen krijgt en aanzwelt tot een kolkende massa. Vandaag houdt het water zich koest en zorgen de groene oevers voor een schilderachtige setting.

Ruben heeft een uurtje geleden al op enkele plekjes gevoerd en gaat ons voor, zijn ogen vrijwel
continu op het water gericht. Al na een meter of tien legt hij zijn spullen in het gras naast het pad en legt hij de laatste meters richting de oever sluipend af tot op de eerder gespotte stek vlákbij het water. Met een beheerst pendelworpje legt hij het aas – een blokje lunchvlees – pal voor zich in de stroming. Vogels fluiten, het water ruist, maar Ruben is muisstil.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.