Zeevissen: zoet-zoute tongen

18 aug 2022

Onder de torenhoge cruiseschepen en immense zeeschepen die het Noordzeekanaal doorkruisen bevindt zich een ‘zoute tong’. In deze zoute onderste laag van dit binnenwater kun je in de zomermaanden en vroege herfst tong vangen. Op een zomeravond laten Pieter Beelen en Orhan Adolfse zien hoe je deze heerlijke zeevis met zoetwatermateriaal aan de schubben komt.

Hoewel vismaat Orhan geen doorgewinterde zeebonk is, rijgt hij toch vrij behendig drie zeepieren op de aasnaald om daarmee de drie haken van zijn paternoster te vullen. Met een stevige zwiep van de karperhengel ploft de montage op een slordige zestig meter uit de oever in het water. Zelf kies ik voor zagers en een heavy feederhengel en haal ik een afstand van zo’n zeventig meter. Nu het nog vroeg in de avond is zoeken we de tong richting de vaargeul, maar naarmate de tijd verstrijkt komt Solea solea richting de schemering dichter naar de kant. Dan zakt het kwik naar aangenamere waarden en brengt de zomeravond naast wat verkoeling als het goed is ook tong.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.