Karpervissen: doorlopend leertraject

14 aug 2022

Variatie is essentieel voor Ilonca van de Ven (52). De Leeuwardense is docent en coach op een mbo-opleiding, zangeres én karpervisser. In die laatste tak van sport staan afwisseling en uitdaging bij haar ook centraal. We tekenden Ilonca’s verhaal op tijdens een tropische karpersessie in de Friese hoofdstad.

Het is half juli rond zeven uur ’s ochtends al behoorlijk warm als we Ilonca in Camminghaburen aan het water spotten. “Toen ik hier omstreeks half vijf vanochtend aankwam was het nog best prettig, maar sindsdien is de temperatuur aardig opgelopen. Het moet dus binnen een paar uur gepiept zijn, anders smelten we daarna bij wijze van spreken”, lacht ze. “Ook de vis wordt in dit relatief ondiepe water (gemiddeld 1 tot 1,25 meter) passief als het heel warm wordt. Dan liggen ze in het wier te chillen en happen ze alleen nog naar zuurstof.” Het zou moeten kunnen om in een korte sessie vis op de kant te krijgen, want de voorgaande dagen heeft ze ’s avonds een paar stekken aangevoerd. “Dit stadswater vertakt zich met diverse uitlopers door de wijk, dus het kan geen kwaad om vooraf een stek op te bouwen waar vis op afkomt.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer karpervissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide