Karpervissen: Mark Huizinga aan de lijn

12 jan 2011

Mark Huizinga (37) mag zijn ‘BN-er status’ dan vooral hebben verworven met zijn judocarrière; hij heeft nog een andere drive. Nadat hij op de Olympische Spelen van 2008 in Peking zijn loopbaan beëindigde, nam hij een sabbatical en gaf ruim baan aan zijn tweede passie: vissen. Inmiddels heeft hij zich daarbij ontpopt tot een waardig pleitbezorger van de hengelsport.

Eind augustus zat Mark Huizinga nog aan tafel bij Knevel en Van den Brink, waar hij een dikke acht minuten mocht vertellen over zijn deelname aan de World Carp Classic (WCC) op het Franse Lac de Madine. Van den Brink leek vooraf met Knevel te hebben afgesproken dat vissen vooral als saai naar voren moest komen.

Toen Van den Brink faalde, kwam Knevel hem te hulp met de dooddoener die elke visser al honderd keer heeft gehoord: “Wat is dit… saai! Je zit gewoon een beetje met zo’n ding in je hand.” Waarop Huizinga de onsterfelijke woorden sprak: “Daarom heb jij ook nog niet het niveau dat je naar een wereldkampioenschap mag”. Ippon voor de judoënde sportvisser Huizinga en de lachers op zijn hand. Van den Brink switchte maar gauw naar de volgende vraag, waarna Huizinga uitstekend uitlegde wat vissen nou eigenlijk is, wat het voor hem betekent, en vooral ook hoe zorgvuldig sportvissers met hun buit omgaan.

Het ontlokte medegast Henk Bleker – toen nog waarnemend CDA-voorzitter – de opmerking dat hij bewondering had voor de liefdevolle manier waarop Huizinga zijn karpers weer aan het water toevertrouwde. Het geeft maar aan hoe belangrijk een bekend gezicht als Huizinga kan zijn als pleitbezorger van de sportvisserij.

Lees hier het hele artikel (PDF)

-> Meer karperartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.