Zeevissen: 'r' in de maand = wijting!

12 jan 2011

Met de ‘R’ in de maand verschijnt de wijting weer onder de Nederlandse kust. Vooral de maanden november en december zijn hot. Dan zijn zeer goede vangsten mogelijk vanaf het strand, en in het Calandkanaal in de Europoort; een kolossaal en diep kanaal dat in deze periode vol zit met vis. Zeeviscrack Arthur van Tienen helpt je deze maand op weg met succesvol vissen op dit getande familielid van de kabeljauw.

Wijting kan wel 60 cm worden, al heb je langs onze stranden en zoute kanalen met 40 cm al een hele knappe te pakken. Alleen vanaf de boot worden regelmatig grotere exemplaren gevangen. Voor het vangen van aantallen kun je echter gerust aan wal blijven.

Zo zijn de komende maanden uitstekende vangsten – tot wel tientallen wijtingen in een paar uur – mogelijk vanaf het strand. Vooral als er net een stevige storm is geweest en het ondiepe kustwater flink door elkaar is gehusseld. Dan spoelen namelijk tienduizenden mesheften los van de mesheftbanken, waarna ze kapot slaan in het woelige water: een gedekte tafel voor de wijting.

Ook de grote, zwarte pieren – beter bekend als ‘tappen’ – zweven bij een storm over de bodem en dienen als prooi voor wijting. Voor de strandvisserij zijn de nachtelijke uren veruit het beste.

-> Lees hier het hele artikel (pdf)

-> Meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.