Zeevissen: schar van duizend zuchten

18 dec 2022

Schar is in het najaar en de winter dé platvis die vanaf het strand wordt gevangen. De techniek om deze smakelijke consumptievis aan de schubben te komen is niet al te ingewikkeld. Begin deze herfst strooide Henk Vane (62) met tips en trucs tijdens een vroeg laagwatertij aan het strand van Westenschouwen.

Na het bedwingen van ‘de trap der duizend zuchten’ is er licht in de duisternis. Bovenaan de strandovergang bij Westenschouwen zien we in het donker de felle koplampen van twee heftrucks die druk bezig zijn om de strandpaviljoens gereed te maken voor het komende
winterseizoen (en de bijbehorende stormen).

“De zomer is nu echt voorbij. Al is het voor eind oktober met temperaturen van 20 °C nog
aardig warm”, zegt Henk Vane. Met ferme tred zet hij samen met vismaat Niek de afdaling in om daarna rechtsaf te slaan. “Je ziet dat hier een geul loopt”, wijst hij als we iets afdalen om daarna weer ruim een meter te stijgen. “Deze mui loopt met vloed razendsnel vol, dus we moeten zorgen dat we op tijd weer terug zijn. Anders halen we een nat pak.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer zeevissen in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.