Zeevissen: scharrenbal vanaf het Zeeuwse strand

17 jan 2011

De winter is deze maand echt begonnen: hoog tijd om de strandstokken tevoorschijn te halen en de kust op te zoeken. Kees Westdorp laat in dit artikel zien dat je in weerwil van de verhalen dat vroeger alles beter was, ook nu nog een leuk klusje vis kunt vangen vanaf het strand.

Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat je bij het strandvissen al in je handen mag knijpen met de vangst van een enkel visje. Het tegendeel is echter waar. Als zoute wedstrijdvisser in hart en nieren ben ik vrijwel het hele jaar door bijna ieder weekend wel ergens in Nederland aan een strand te vinden. Zo zie je jaar in jaar uit de veranderingen die naar gelang het jaargetijde plaatsvinden. Daarbij wisselen goede en minder goede jaren elkaar af, kan ik na zo’n vijfentwintig jaar aan zee te hebben gevist gerust concluderen. Je kunt de natuur nu eenmaal niet sturen. Aan de andere kant heb je wel invloed op hoe je de visserij vanaf het strand precies aanpakt. Materiaal (van de hengel tot de haak), aas, techniek, tactiek, locatie en tijdstip zijn allemaal zaken die de aandacht verdienen. Dat totaalplaatje is in de meeste gevallen allesbepalend voor of je al dan niet vis vangt. Aan de hand van een vissessie op de schar vanaf het strand bij het Zeeuwse Zoutelande doe ik stap voor stap uit de doeken hoe mijn winterse strandvisserij eruit ziet.

Lees hier het hele artikel (PDF)

-> Meer zeevisartikelen 

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.