Visblad TV: Vliegvissen op het Oostvoornse Meer met de spinhengel! (video)

22 feb 2011

Vissen met de vlieg was altijd voorbehouden aan sportvissers die visten met een vliegenhengel, reel en - als werpgewicht voor het vederlichte vliegje - speciale vliegenlijn. Maar daar komt vanaf nu verandering in. Met een hoboloodje of sbirolino is een kunstvlieg namelijk ook prima met de spinhengel te vissen. Marcel van der Ham vertelt je hoe dit precies werkt en wat de voordelen zijn. Dat doet hij aan het Oostvoornse Meer, waar dit misschien zelfs wel de meest effectieve vistechniek is!

Toegegeven, vissen met de vliegenhengel is de meest directe en – in ieder geval voor vliegvissers – mooiste manier om een vis te vangen. Toch kun je ook met een lichte spinhengel en hoboloodje uitstekend ‘vliegvissen’, of beter gezegd met een kunstvlieg vissen. De voordelen daarvan zijn legio. Allereerst de werpafstand. Met een vliegenhengel is een worp van 20 á 25 meter echt wel het matje, terwijl je een hoboloodje van een gram of 10 tot 20 – met daarachter de kunstvlieg – met gemak 35 tot 40 meter werpt. Ook tegen de wind in; iets wat met de vliegenhengel ondenkbaar is. Ideaal voor het altijd winderige Oostvoornse Meer, waar de forel zich overdag een stuk verder uit de kant ophoudt en vaak pas in de avondschemering binnen werpbereik van de vliegenhengel komt.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> Meer vliegvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.