Vuurdoop: Berkley NanoFil

24 jan 2012

De Berkley NanoFIL lijn deed dit jaar zijn intrede op de markt en maakte meteen de tongen los. NanoFIL zou dankzij een nieuwe, vrij revolutionaire techniek dunner, sterker en gladder zijn dan gangbare gevlochten lijnen. Aan de andere kant zou de lijn bij het maken van knopen wel speciale aandacht vereisen. Reden om deze spraakmakende lijn in de Vuurdoop te gaan testen.

NanoFIL is volgens Berkley opgebouwd uit honderden ‘nanodunne gel spun polyethyleen’ lijnen, die via een speciale molecuulstructuur met elkaar verbonden zijn tot één lijn. Dankzij deze nieuwe techniek zou de lijn bijzonder soepel zijn, een extreem hoge trekkracht hebben in verhouding tot de diameter en door het gladde oppervlak verder werpen mogelijk maken. De theorie klinkt veelbelovend, tijd dus voor een praktijktest. De lijn is mooi rond, lekker glad en gezien de verhouding tussen diameter en trekkracht bijvoorbeeld zeer geschikt voor het kanticalen, verticalen en vissen op stromend water. De stelling dat we met NanoFIL 35% verder werpen dan met elke andere vislijn, vinden we ietwat gewaagd. Gezien het gladde oppervlak geven we Berkley echter het voordeel van de twijfel.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer Vuurdopen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.