Karpervissen: kortere karperhengels, geen tekortkomingen

16 apr 2012

De karperhengels in de hengelsportzaak zijn vrijwel allemaal 3.60 meter lang. Toch is die standaardlengte niet altijd handig. Bijvoorbeeld als er bomen of struiken langs de oever staan of als je onder bruggen, viaducten en duikers vist. Dan zou je met een hengel die een stuk korter is veel beter uit de voeten kunnen. Toch zetten maar verrassend weinig karpervissers de stap om eens naar een kortere hengel te kijken. Daarmee doen ze zichzelf volgens Kevin Diederen tekort.

De trend van kortere karperhengels komt uit Engeland – de bakermat van de moderne karpervisserij. Daar zie je dat ze vooral voor het struinend vissen vaak hengels van 2.70 meter of zelfs nog korter gebruiken. Dat vist immers stukken fijner op wateren waar de nodige bomen en struiken langs de oever staan. Met een bijna vier meter lange hengel zou je dan het water in moeten lopen om nog een fatsoenlijke worp te kunnen maken. Ook onder bruggen, viaducten en duikers moet je met een lange (pen)hengel tijdens het aanslaan en drillen vaak verschrikkelijk goed opletten dat je hengel niet met een knal tegen het beton slaat.

Lees hier het hele artikel (PDF).

-> meer karperartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.