Roofvissen - Sharkatag

21 nov 2012

Elf charterschepen, 230 deelnemers, een vracht aan zagers en niet minder dan 95 gevangen haaien. Dát is Sharkatag 2012 in een notendop. Een driedaags evenement dat eind augustus plaatsvond voor de Zeeuwse kust. Volledig in het teken van ‘catch, tag & release’: met zijn allen zoveel mogelijk haaien vangen, van een merkje voorzien en weer netjes terugzetten. En dat doel werd ruimschoots gehaald. Een verslag van een succesvol verlopen evenement dat naar meer smaakt.

Bij Neeltje Jans is het op de eerste dag ’s ochtends nog even spannend of de fikse wind en dito golfhoogte geen spelbrekers zullen vormen bij aanvang van dit evenement. Uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt: tijdens de openingsdag wordt er op ‘safe’ gespeeld en gekozen voor de relatief rustige wateren aan de binnen- en buitenzijde van de Oosterscheldekering. Vooral aan de ‘binnenkant’ van de kering – op de Oosterschelde – blijk het goed toeven en krijgt zeeziekte geen kans. Ideaal; niet in de laatste plaats omdat er vandaag ook een boot met speciaal voor deze happening uitgenodigde politici en andere relaties mee vist. Want juist de politieke bewustwording voor de Noordzeehaaien speelt ook een belangrijke rol in dit project. Het is de bedoeling van Sharkatag om uiteindelijk een beter beeld te krijgen van de populatie haaien in de Noordzee, hun leefgebied, verspreiding, groei en mogelijke bedreigingen. Dit alles voor het behoud van de Noordzeehaai en daaraan gekoppeld de mogelijkheden voor de sportvisserij.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer roofvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.