Zeevissen - 'Peuteren' met Saskia Sijmons

21 nov 2012

Saskia Sijmons is ‘hachstikkûh Haags’, heeft een Brabantse tongval en is bovenal helemaal in de ban van het zeevissen. Haar specialiteit: het ‘peuteren’ op kleine vis in de branding. Benieuwd naar het verhaal achter deze zeevismeid stuurden we reporter Ed Stoop op pad om samen met ‘Sas’ een dagje te gaan strandhoppen bij Scheveningen. ‘Gûhzellûg!’

Grappig genoeg leerden wij Saskia Sijmons kennen via de Facebook pagina van Ed. Daar kwam ze pontificaal in beeld met een prachtige zeebaars van het nieuwe strand op Maasvlakte 2. Omdat vissende vrouwen ons nu eenmaal bijzonder boeien en inspireren, was een afspraak eind augustus zo gemaakt. Vanzelfsprekend treffen wij die dag warm en zonnig strandweer, zonder ook maar een zuchtje wind. Geen branding, volkomen verkeerd ‘tij’ en bovendien niet de beste maand voor de strandvisserij. Veel ongunstiger voor de vangst van platvis in de branding kun je het niet treffen. Maar goed, wat moet dat moet en ongewenst gezelschap is de goedlachse Saskia allerminst. Honderduit vertelt ze over haar jeugd in het Brabantse Goirle, en vervolgens Oosterhout. Over haar beide opa’s van wie zij de vis-genen heeft meegekregen. Over haar grootvader van haar moeders kant, die een echte palingstroper was. In de tuin had hij altijd een grote regenton met polsdikke palingen.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.