Karpervissen - 15 jaar spiegelkarperprojecten

21 mei 2013

Op een steenworp afstand van het Amsterdamse Museumplein ging in 1998 de eerste lichting spiegelkarpers in projectvorm te water. Wat is de huidige stand van zaken in dit Spiegelkarperproject (SKP) en hoe zit het met die projectspiegel? Joris Weitjens was vanaf het begin bij dit project betrokken en vertelt in dit artikel over de interessante uitkomsten die het Amsterdamse SKP inmiddels heeft opgeleverd. Kennis die bij nieuwe SKP’s elders in het land ook van pas komt.

De verwachtingen en spanning bij het uitzetten van de eerste projectspiegels, vergeet je niet meer. Wat zou zo’n karper doen als die vanuit de kwekerij in het open water wordt uitgezet waar geen slot op de deur zit? Zouden ze linea recta naar zee zwemmen of misschien wel de bovenloop van de Rijn opzoeken? Als karpervisser van het open boezemwater vond ik dat laatste stiekem wel een mooi beeld, maar voor het project zou het vast minder goed uitpakken. Spiegelkarpers uitzetten doe je in eerste instantie om een bestand op te bouwen voor karpervissers in een bepaalde regio. Dan is het prettig als de duurbetaalde karpers hun reislust enigszins binnen de perken houden. Hun omzwervingen konden we volgen aan de hand van terugmeldingen: alle uitgezette karpers waren gemeten, gewogen en hun unieke beschubbingspatronen werden met een close-up foto vastgelegd.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer karpervissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.