Karpervissen - Heftige herfst

01 okt 2008

De herfst staat bekend als het beste jaargetijde om op karper te vissen. Je vangt niet alleen meer, maar vaak ook grotere exemplaren. De karpers bereiden zich voor op de winter en dat betekent dat ze goed en veel moeten eten om de koudste maanden van het jaar zonder kleerscheuren door te komen. Onze kersverse auteur Roelof Schut helpt je deze periode zo effectief mogelijk aan te pakken.

Het artikel van Roelof vind je hier. Meer herfsttips van deze karpercrack staan hieronder.

De herfstboilie van Roelof is afgestemd op de grote trek en behoefte aan energierijk voedsel van de najaarskarper. Met een flinke dosis vlees- of vismeel en visolie zorg je voor een kwalitatief hoogwaardige (extra eiwitten en vetten!) en voedzame hap die de vissen helpt een flinke energiereserve op te bouwen voor de komende wintermaanden. Let erop dat je niet teveel voert (maximaal een kilo boilies per stek) en de vis gretig houdt in plaats van verzadigt.

In het najaar wordt het weer doorgaans een stuk onstuimiger. Dankzij de stevige wind is het zuurstofgehalte van het water stukken hoger dan in de zomer en wordt de vis een stuk actiever. Wat stekkeuze betreft loont het in deze omstandigheden vaak de moeite om de windkant op te zoeken. Bevis daarbij stekken op verschillende dieptes, najaarskarpers kun je op alle waterdieptes verwachten.

Karpervissen in de herfst heeft als voordeel dat je niet uitsluitend bent aangewezen op nachtelijke vissessies. De vis is gedurende vrijwel de hele dag op zoek naar voedsel en kan op elk tijdtstip gevangen worden. Je hoeft dus niet je gehele visuitrusting mee naar de waterkant te sjouwen, maar kan volstaan met een eenvoudige najaars-setup.

In de herfst komt het ook aan op een portie doorzettingsvermogen om het soms ruige weer het hoofd te bieden. Stippel je echter een doordachte tactiek uit en laat je je niet uit het veld slaan door wat regen en wind, dan komt de beloning vaak in de vorm van mooie, grote vissen die in topconditie en beresterk zijn. Daarvoor trotseer je de elementen met plezier!

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.