Vliegvissen - Hollandse tarpon

06 nov 2013

Hoewel hij familie is van de Hollandse Nieuwe, vergelijken de vliegvissers van de Nieuwe Waterweg de fint liever met een tropische haringsoort: de tarpon. Net als hun tropische neef zijn finten stevige knokkers die regelmatig het luchtruim kiezen. Ron Ouwendijk laat tijdens een dagje ‘tropisch’ vliegvissen tussen containerschepen en supertankers zien waarom steeds meer vliegvissers in de ban raken van de zomervisserij op fint.

Vanaf de dijk langs de Nieuwe Waterweg houdt Ron Ouwendijk een paar collega’s die tot hun middel in het water staan nauwlettend in de gaten. “Ze proberen de stroomnaad te bereiken”, zegt hij wijzend op een strook vlak water tussen het kabbelende oppervlak van de Waterweg. “Daar zit de fint onder. Later in het tij komt die naad dichter onder de oever te lopen. Met een beetje geluk gaan we dan allemaal fint vangen.” Dat beetje geluk zit hem ook in wat zonniger weer, merkt Ron op als hij bezorgd naar de lucht kijkt waar donkere wolken zijn samengepakt. “Mooie zomerse dagen met een hoge temperatuur en een klein beetje wind uit het zuiden zijn ideaal. Het lijkt erop dat finten reageren op licht en temperatuur.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer vliegvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide