Zeevissen - masterclass bot vangen

06 nov 2013

Tom van de Pol (50) zit in de selectie van de Nederlandse ploeg die in oktober aan het WK Kustvissen in Spanje deelneemt. We zochten hem op aan het strand bij Callantsoog waar hij druk in training is voor het wereldkampioenschap. Daar gaf Van de Pol een masterclass botvissen. “Een botje van vijf tot tien centimeter groot kan het verschil betekenen tussen winst of verlies.”

De locatie voor deze reportage kan nauwelijks meer symbolisch: het strand ter hoogte van het voormalige schietterrein en huidige natuurgebied het Botgat. Ooit lag hier vermoedelijk een ‘kerf’ oftewel een inham in de duinen waar het zeewater bij hoogtij de duinen in kon stromen. “In zo’n gat huisde waarschijnlijk inderdaad veel bot”, vermoedt Van de Pol. “Deze roofvis is vooral actief rond tijwisselingen. Als het water in beweging is, sleurt de stroom talloze lekkere hapjes mee. En daar weet bot wel raad mee. Die wacht in geulen, kuilen en andere oneffenheden geduldig – en vaak ook ingegraven in het zand – op wat voorbijkomt. Ziet dat er eetbaar uit, dan valt hij aan en is het hap, slik, weg.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer zeevisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide