(Avond)Opfriscursussen Controleurs Sportvisserij

In het bestand van Sportvisserij Nederland zijn ruim 1300 vrijwilligers opgenomen als gecertificeerd Controleur Sportvisserij. Zij hebben deelgenomen aan de cursus Controle visdocumenten en met succes het examen Controleur Sportvisserij afgelegd. Om de Controleur Sportvisserij verder te ondersteunen in hun werk voor de hengelsportvereniging of federatie, ontvangen zij controleurskleding, jaarlijks een gecertificeerde controleurspas en toegang tot het Registratiesysteem voor Controleurs Sportvisserij (RCS).

Professionalisering

Om gecertificeerd wedstrijdcontroleurs te blijven ondersteunen en volledig te informeren over wijzigingen in de visserijregels en het controleurs- en ambassadeurschap, organiseren Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties regelmatig regionale (avond)opfriscursussen. De opfriscursus wordt de komende jaren een vast onderdeel voor een verdere professionalisering en ondersteuning van de gecertificeerde Controleurs Sportvisserij.

Veranderingen, ambassadeurschap en het RCS

De afgelopen jaren zijn er de nodige veranderingen doorgevoerd in de visserijregelgeving en de
voorwaarden Gebruik VISpas. Ook het onderdeel communicatie aan de waterkant, de rol van controleur als ambassadeur van de vereniging of federatie, het kunnen uitleggen van de achtergronden van de visserijregels  en het registreren van bevindingen aan de waterkant in het RCS, krijgen een steeds belangrijkere plaats in het programma van de reguliere cursus Controle Visdocumenten.


De opfriscursussen zijn daarom vooral bedoeld om de controleurs bij te praten en te ondersteunen bij deze veranderingen. Dit draagt bij aan een verdere professionalisering van de Controleurs Sportvisserij.

Voor wie bestemd?

De (gratis) opfriscursus voor Gecertificeerde Controleurs Sportvisserij wordt georganiseerd voor controleurs die vóór 2007 de cursus Controle Visdocumenten hebben gevolgd en nog steeds actief zijn als controleur sportvisserij namens hun vereniging of federatie. Zij hebben reeds een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor deelname. In het najaar van 2019 werd voor deze groep een derde serie opfriscursussen georganiseerd. Indien in geen gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid, nemen wij aan dat de controlewerkzaamheden niet meer als gecertificeerd controleur worden voortgezet. Het gevolg is dat wij geen ”gecertificeerde” controleurspas voor het seizoen 2020-2021 meer verstrekken.

Aanmelden Avondcursus

De opfriscursussen worden georganiseerd op een locatie in de regio. Aanvang van de cursus is om 18 uur, en zal om circa 22.30  uur eindigen. Gecertificeerde controleurs ontvangen een persoonlijke uitnodiging en met het verzoek zich digitaal aan te melden voor de opfriscursus. Inschrijven kan digitaal via deze link.

Controlemoment en ambassadeurschap

Centraal in de opfriscursussen staat het controlemoment met de sportvisser: effectief en op een prettige wijze met de sportvisser communiceren. Je controleert op het bezit van de juiste visdocumenten, geeft voorlichting en achtergronden over het visdocumentenstelsel en informeert de sportvisser over de visserijmogelijkheden en verenigingsactiviteiten. De opfriscursus bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Het stelsel van Visdocumenten
 • Voorwaarden gebruik VISpas
 • Federatieve handhaving en ondersteuning
 • Functioneren van het controleteam
 • Het RegistratieSysteem voor Controleurs (RCS)
 • Casus controle
 • Sociale vaardigheden aan de waterkant


Test je kennis vooraf

Voor de ‘opfriscursisten’ is een speciaal huiswerkprogramma ontwikkeld, bestaande uit een theoretisch thuiswerkprogramma met een examen “ Controleur Sportvisserij “. Dit examen wordt ook gebruikt voor de reguliere cursus Controle Visdocumenten.

Het thuiswerkprogramma bestaat uit het bestuderen van het cursusmateriaal en het thuis met goed gevolg afsluiten van het online-examen Controleur Sportvisserij. Met deze online toets ontdekt u of uw kennis als controleur up-to-date is.

De praktische opfrisavond wordt vooral gebruikt om de theoretische kennis in praktijk te brengen, te oefenen met vaardigheden controle, communicatie en het ambassadeurschap.

Cursusmateriaal:

Het cursusmateriaal bestaat uit het bestuderen van de digitale versie van:

 • De Veldgids controle Visdocumenten
 • Voorwaarden Gebruik VISpas
 • Het boekje communicatie en Controle
 • De Handleiding & Gebruik Registratiesysteem voor Controleurs Sportvisserij (RCS)

Het cursusmateriaal tref je hier aan.

Cursusdata: Er zijn in 2020 geen cursusdata voor een opfriscursus vastgesteld.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.