HSV Service

Onderzoek seksueel misbruik

4305
14 jun 2017

Om seksueel misbruik in de sport aan te kunnen pakken, heeft NOC*NSF een speciale commissie ingesteld die onderzoek doet naar ongewenste intimiteiten binnen de verenigingen van alle aangesloten sportbonden. Ook Sportvisserij Nederland participeert in dit onderzoek.

Seksueel misbruik komt binnen sportverenigingen gelukkig zelden voor. Als dit echter voorkomt, heeft het een grote impact op slachtoffers en hun omgeving. Om de aard en omvang van seksuele intimidatie en misbruik in de sport in kaart te brengen, doet de commissie onder leiding van Klaas de Vries hier onderzoek naar. Aangezien Sportvisserij Nederland lid is van NOC*NSF, kunnen ook bestuurders en vrijwilligers van hengelsportverenigingen hun ervaringen delen met de onderzoekscommissie.

Voorkomen misbruik

Informatie over de wijze waarop is opgetreden naar aanleiding van berichten en meldingen over seksuele intimidatie, is voor de onderzoekscommissie belangrijk. Dit kan de zwakke plekken in de al bestaande aanpak bloot leggen. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om met de verzamelde gegevens een doeltreffende aanpak voor preventie en terugdringing tot stand te brengen voor alle bonden binnen NOC*NSF.

Middelen beschikbaar

Sportvisserij Nederland biedt diverse middelen aan om ongewenst gedrag te voorkomen. Zo is het voor vrijwilligers van verenigingen mogelijk om via onze website gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Daarnaast is hier het stappenplan van het project In Veilige Handen te downloaden. Daarin staan elf preventieve maatregelen en tips om seksueel misbruik binnen de vereniging te voorkomen.

Melding

Iedereen die seksuele intimidatie en misbruik heeft ervaren, kan dat melden bij de Onderzoekscommissie. Mocht je zelf geen slachtoffer zijn maar wel informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn, meld dit dan ook. Het meldpunt van de Onderzoekscommissie is: reactie@simonderzoeksport.nl.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.