HSV Service

Leestip: Visschen op zijn Gouds

3340
16 nov 2017

Vanaf vandaag is het boek 'Visschen op zijn Gouds' verkrijgbaar. Het 235 pagina's tellende boek van sportvisser en Gouwenaar Hans van der Kleij beschrijft de historie van de georganiseerde hengelsport in Gouda vanaf het jaar 1900 tot nu.

Hans van der Kleij (1954) is een geboren Gouwenaar en een volbloed sportvisser. Als jochie van amper een jaar of zes, leerde hij de grondbeginselen van de hengelsport van vader Pieter, een brasemvisser met de vaste bamboestok. Mede door het ontstaan van een kleine visclub in zijn voormalige woonwijk, het (oude) Rode Dorp langs de Nieuwe Vaart, ontwikkelde Hans al snel zijn eigen discipline in de sportvisserij, nl. het penvissen op karper. 

Op 16-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de GHV "Vischwaterpachting". Na zijn huwelijk in1979, trok hij al snel weer naar de slootkant om zich wederom met hart en ziel op zijn grote passie, het karpervissen te kunnen storten. Hij werd lid van de Carp Society en de Karper Studie Groep Nederland en viste achtereenvolgens ruim dertig jaar met een simpel pennetje op zijn ultieme vis, de karper. In deze periode schreef Hans veel artikelen over zijn hobby in diverse bladen en magazines.

Eerste boek

Na het behalen van zijn basisdiploma Visstandbeheer bij de OVB (Organisatie ter bevordering van de Binnenvisserij), werd hij Secretaris Visstandbeheer voor de VWP. Mede via zijn inzet verscheen er voor het eerst een deugdelijk Visstandbeheerplan voor de Goudse Stadswateren. In 2001 werd zijn eerste boek gepubliceerd n.a.v. het 75 jarig bestaan van GHV "Vischwaterpachting". Naast zijn eigen karperavonturen, werd in dit boek voor het eerst de historie van een Goudse visclub op verantwoorde wijze vastgelegd. Vervolgens schreef hij meerdere malen over de Goudse hengelsport in het magazine Tidinge van de historische vereniging Die Goude. Dit bleek de ideale springplank te zijn voor het schrijven van een volwaardig werk betreffende de historie van de Goudse georganiseerde hengelsport.

Ooit heeft hij te kennen gegeven dat hij graag iets voor zijn uitverkoren sport terug wilde doen. Hij heeft woord gehouden en thans ligt dit boek "Visschen op zijn Gouds" in de schappen van de boekhandel. Het is voor het eerst dat de Goudse hengelsport zo uitgebreid en op vakkundige wijze in een dergelijke publicatie is verschenen. De verwachting is dan ook dat dit boek zich in een grote lokale belangstelling mag verheugen!

Alle boekhandels

Het boek met luxe hardcover telt 235 pagina's en is voor een prijs van € 27,50 euro te koop bij alle Nederlandse boekhandels, alsmede rechtstreeks via de uitgever.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.