HSV Service

Sportvissers en waterschap in strijd met waterplant

4772
30 okt 2018

In het kanaal pal voor het ziekenhuis in Meppel groeit al geruime tijd een exotische waterplant, de Cabomba. Met name in de zomermaanden dreigt deze plant al het waterleven te verstikken. Samen met het waterschap en de gemeente bindt de Meppeler Hengelaarsvereniging de strijd aan met de plant.

Waterplanten komen in de meeste wateren wel voor, maar deze exotische soort is volgens het waterschap ongewenst. Watergangen groeien er in korte tijd mee dicht, waardoor de aan- en afvoer van water in het gedrang komt en sportvissers niet of nauwelijks meer kunnen vissen. Ook de pleziervaart ervaart hinder van overvloedige plantengroei. Zelfs de waterkwaliteit kan achteruit gaan door verstikking van het water.

Maaien onvoldoende

Waterschap Drents Overijsselse Delta liet in 2017 al een maaiboot door het kanaal gaan, maar dat bleek slechts een tijdelijke oplossing. De boot knipte alleen de planten af - de wortels bleven zitten. Toen in de zomer van dit jaar de hardnekkige Cabomba alweer richting het wateroppervlak kwam, kreeg de Meppeler Hengelaarsvereniging opnieuw klachten binnen omdat er niet meer gevist kon worden.

Harkboot wel een succes

Na overleg met de gemeente Meppel en Hengelsportfederatie Groningen Drenthe werd een duurzamere oplossing gevonden: een speciale harkboot trekt de waterplanten met wortel en al uit de bodem. Om deze boot ook vlak bij de walkanten te kunnen laten harken, werden grote overhangende takken weggezaagd en snoeiden vrijwilligers van de Meppeler Hengelaarsvereniging op een zaterdag de oevers van het kanaal. De gemeente Meppel zorgde voor de afvoer van het snoeiafval.


De harkboot bleek wél effectief.

Resultaat dankzij samenwerking

Door de samenwerking tussen de Meppeler Hengelaarsvereniging, de gemeente Meppel, Sportvisserij Groningen Drenthe, Dolmans Landscaping, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Harkboot.nl werd snel een mooi resultaat geboekt. Sportvissers kunnen weer aan het kanaal terecht.Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.