HSV Service

Loowaard verboden voor Komen

6052
01 mrt 2019

De beroepsvissers Komen mogen niet vissen in de Loowaard te Loo bij Duiven. Het Gerechtshof Arnhem heeft hen in het ongelijk gesteld nadat ze hoger beroep hadden ingesteld tegen eenzelfde uitspraak van de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland in Arnhem.

Met de uitspraak van het Gerechtshof blijft de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter in stand. Deze had de beroepsvissers F. Komen en F. Komen jr. verboden te vissen in het grind- en zandwingat de Loowaard aan de Nederrijn bij Duiven en Angeren.

Zij gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland in Arnhem, maar werden wederom in het ongelijk gesteld. Als de beroepsvissers het verbod niet naleven, moeten zij een dwangsom betalen van maximaal 25.000 euro.

Deskundigenbericht

De zaak kwam in eerste instantie aan het rollen doordat de Komens hengelsportvereniging de Graskarper uit Duiven voor de rechter daagden. Zij wilden bewerkstelligen dat leden van deze vereniging niet meer op de Loowaard mochten vissen. Daarop zocht de Graskarper samenwerking met Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland en de grondeigenaren van het grindgat.

Het hengelsportverbond schakelde een advocaat in die een van tevoren opgesteld deskundigenbericht inbracht dat haarfijn uitlegde hoe alles juridisch in elkaar stak. Vervolgens trok Komen prompt zijn zaak in. Op zijn beurt eiste de door de hengelsport ingeschakelde advocaat een verbod voor Komen om op de Loowaard te vissen, dat werd toegewezen.

Zorgvuldige aanpak

Deze positieve uitspraak van het Gerechtshof – plus een tweetal voor de hengelsport gunstige besluiten van de Kamer voor de Binnenvisserij – is het resultaat van een zorgvuldige, gezamenlijke aanpak. Sportvisserij Nederland dankt alle betrokken partijen en advocaat L. Rutten van Hekkelman advocatuur en Notarissen voor hun inbreng.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.