HSV Service

Wist je dat: Old skool

2436
23 apr 2019

Sportvissen is van alle tijden en voor iedereen, zoals de foto’s links en hieronder laten zien. Ook anno 2019 gaat die boodschap nog op, want de sportvisserij wordt dankzij de opmars van vrouwen steeds diverser.

Beide foto’s zijn genomen in het jaar 1959 en komen uit het familiearchief van hengelsportjournalist Franklin Broeckx. Op de eerste foto zien we de familie van Broeckx tijdens een visdagje aan de Maas, op de tweede zijn overgrootmoeder Anna van Bers vissend vanuit de boot op dezelfde rivier. Dat deze foto’s stammen uit de periode na de Tweede Wereldoorlog is niet zo heel erg verrassend. Dit tijdsgewricht markeert de opkomst van de hengelsport als breed gedragen volksvermaak. In die jaren verschoof de focus van het vissen voor de pan richting het vissen voor de sport en zagen veel hengelsportverenigingen het licht. Daarmee werd de sportvisserij tevens een activiteit voor het hele gezin.Vrouwenparticipatie

Anna van Bers was in 1959 een trendsetter, want sindsdien zit de participatie van vrouwen en meisjes in de hengelsport in de lift. Zeker het aandeel sportvissende jongedames is de laatste jaren fors toegenomen. De populariteit van de sportvisserij onder de jeugd is dus zeker niet alleen een mannenzaak. Bovendien doen de dames ook niet onder voor de heren. Een fijnere motoriek, wat meer geduld en een gestructureerde aanpak zouden daarbij wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Het is dus niet zo vreemd dat de meiden vaak beter scoren dan de jongens. Sportvissen is dus geen typische mannensport is, zoals vaak nog wordt gedacht.

Familie- en gezinsactiviteit

Deze ontwikkeling sluit aan bij de trend die in de VS en Scandinavië al langer zichtbaar is. Daar is van alle sportvissers maar liefst 25 tot 30% van het vrouwelijke geslacht. In die landen is de sportvisserij dus niet zozeer een typische mannenactiviteit, maar eerder een recreatievorm voor het hele gezin. Als de in ons land zichtbare trend van meer vissende vrouwen zich de komende jaren doorzet, is het slechts een kwestie van tijd voordat ook hier hele gezinnen met de hengels naar de waterkant trekken. En daarmee zou de cirkel gezien de foto’s bij dit artikel in zekere zin weer rond zijn.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide