HSV Service

Jonge zalmen op weg naar het Haringvliet (video)

4794
17 mei 2019

In de Sieg, een deel van de Rijn in Duitsland, zijn op vrijdag 10 mei 150 jonge zalmen uitgezet. De komende weken zullen deze trekvissen de rivier afzwemmen naar de zee. De eerste exemplaren worden over een week of drie in het Haringvliet verwacht.

Dankzij ingebrachte zenders en een fijn netwerk van detectiestations zijn de uitgezette vissen op de voet te volgen. De stations staan op strategische locaties in de Rijn, zowel in Nederland als Duitsland. Naar verwachting zwemmen de zalmen binnen één tot drie weken ruim 400 km door de Rijn waarna ze de zee bereiken. Maar welke route kiezen ze? Zijn er obstakels onderweg? En hoe passeren ze de Haringvlietsluizen? Dit en meer moet blijken uit de resultaten van de komende weken.

Video op Twitter

Rijkswaterstaat plaatste op Twitter deze korte video van de uitzet.

Zalm vanuit Duitsland

De Sieg, die net voorbij Keulen stroomt, is een natuurlijk meanderende rivier met her en der sterke stroomversnellingen waar de bodem bezaaid is met grind en stenen. Dit is van oorsprong het paaigebied van de zalm. Omdat deze vis in 1950 uitstierf in de Rijn en nog niet op eigen kracht haar populatie in stand kan houden, zetten onze oosterburen jaarlijks 1.000.000 tot 1.500.000 jonge zalmen uit. In combinatie met maatregelen zoals de Haringvlietsluizen die regelmatig op een kier gaan, zorgt deze maatregel ervoor dat het langzaam de goede kant opgaat met de zalm.

Profiteren van de kier

Hoe het kierbesluit in zijn werk gaat en wat dat betekent voor het zoutgehalte van het Haringvliet, legt Koen Workel van Rijkswaterstaat uit in onderstaande video. Evert Oostdam, organisator van de jaarlijkse PredatorTour, bespreekt ook met hem hoe sportvissers van de kier kunnen profiteren.
Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.