HSV Service

Bijvangst: Schelvis

2463
28 apr 2021

Begin dit jaar ving Ramesh Doerga op de Noordpier in IJmuiden een jonge schelvis. Ondanks dat hij hier al heel wat visuren op zijn naam heeft staan, ving of zag hij Melanogrammus aeglefinus nooit eerder. Dit betreft dan ook een zeer bijzondere (bij)vangst.

Foto: Florian Graner

De voorliefde van de schelvis voor water dieper dan 50 meter is de belangrijkste reden dat deze soort in Nederland vrij zeldzaam is.
Zulk diep water is in het Nederlandse deel van de Noordzee vrijwel niet aanwezig. De meldingen van schelvissen betreffen dan ook voornamelijk jonge exemplaren; die zijn wat minder gebonden aan diep water.

Opleving

Toch staat het Nederlands record op een respectabele 92 cm. Dit stamt uit 1984 en betreft een bootvangst. Opvallend genoeg blijkt uit het NCRZ-archief dat dit tussen 1981 en 1984 maar liefst vier keer werd aangescherpt (van 57 naar 92 cm). “Bootvissers vingen in die periode regelmatig schelvis”, herinnert voormalig VIS TV-presentator Ed Stoop zich. “Soms wel tien tot twaalf exemplaren
op een dag. Veelal vissen van 30 tot 40 cm, maar er zaten uitschieters tot 60 cm bij. Zo snel als ze kwamen, was het echter ook ineens weer over.”

Kibbeling

Dat de schelvis die wordt gevangen doorgaans klein is, heeft nog een reden: het zachte en zeer smakelijke vlees. Dit is geschikt voor tal van bereidingen, onder meer kibbeling (zoals in fish and chips). Schelvis kwam vroeger in ons land ook vaak op tafel. Deze werd toen
massaal gevangen en goedkoop op de markt aangeboden omdat de vis zijn smaak snel verliest. De hoge visserijdruk heeft zijn impact. Schelvis meet gemiddeld 35-45 centimeter en wordt al geslachtsrijp na 4-5 jaar, terwijl deze soort ruim een meter lang en 16 kilo zwaar 
kan worden. De bijbehorende maximumleeftijd van twintig jaar halen de meeste exemplaren bij lange na niet.

Duimafdruk

De schelvis is net zoals de wijting en de steenbolk een lid van de familie van de kabeljauwachtigen. De schelvis onderscheidt zich door een duidelijk zichtbare donkere, ovale vlek onder de eerste rugvin op beide zijden. Die wordt – net als bij de zonnevis – toebedeeld aan de duimafdruk van de heilige Sint Petrus. Hij zou de vis met vuile handen hebben beetgepakt, waardoor de afdruk nog altijd zichtbaar is. Mocht jij ooit een ‘wijting’ met een vlekje op de flank vangen maak dan een goede foto en meld hem via het vangstenplatform MijnVISmaat.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.