HSV Service

Hét VISblad online januari (video)

3284
14 dec 2021

Hoewel 2021 nog niet voorbij is, ploft vanaf vandaag de eerste 2022 editie van Hét VISblad al bij de abonnees op de deurmat. In verband met de naderende feestdagen zijn we er deze maand iets eerder bij, zodat je voorzien van vers sportvisleesvoer de laatste weken van het jaar in kunt.

In de donkere dagen voor kerst is presentator Robert de Wilt op pad geweest voor de opnames van de nieuwe VISblad TV-video. Samen met Matthijs van Diemen struinde hij in het westen van het land langs boezemwateren zoals vaarten en kanalen om snoekbaars proberen te vangen. Matthijs ziet het vissen met kunstaas op glasogen als een kat-en-muis-spelletje waarbij de juiste mindset en vertrouwen volgens hem de sleutel tot succes zijn. “Soms zijn snoekbaarzen urenlang passief, waarna inééns een bijtmoment aanbreekt. Dat moment laat zich nauwelijks voorspellen, dus daarom verkas ik niet te snel van stek.” Kijk voor meer tips van Matthijs naar de video hieronder en sla ook het artikel op pagina 22 t/m 26 in Hét VISblad niet over.



Wasmotlarve

De wasmotlarve zal niet vaak de aasbakken van witvissers zitten. Dat is volgens Peter van der Heijdt een gemiste kans. Sinds hij de rupsen in 2014 voor het eerst op zijn haak prikte heeft hij ze altijd paraat als hij met de dobber op witvis vist. “Zeker de grotere exemplaren zijn gek op wasmotlarven. Meestal begin ik met maden om een stek op gang te krijgen en schakel ik pas over op wasmotlarven als ook de grotere vissen zijn gearriveerd.” In het artikel op pagina 40 t/m 44 lees je alle ins en outs over deze ongebruikelijke aassoort.



Schar en wijting

In dit jaargetijde zitten de schar en wijting weer volop onder de kust, dus is fanatiek zeevisser Mark Nijman zeer regelmatig op de noordpier bij Wijk aan Zee te vinden. De geboren Heemskerker kent daar bijna blind de weg en laat zien hoe hij hier op schar en wijting vist. “Dat is echt geen hogere wiskunde, maar vooral een kwestie van blijven zoeken naar de juiste afstand – vandaar dat de taps toelopende lijn op mijn spoel verschillende kleuren heeft – én van geduld.” Voor meer tips over de wintervisserij (inclusief enkele bonustips voor de gul) ga je naar pagina 34 t/m 38 van deze editie van Hét VISblad.



Kunstaasredder

Voor de roofvissers die wel van wat knutselwerk houden hebben we deze maand een praktisch artikel. Sybe Mellema fabriceert al jaren zelf kunstaasredders en liet onze verslaggever zien hoe hij zijn befaamde ‘Ringking’ vervaardigt. “Daarmee is kunstaas verspelen nooit helemáál te voorkomen, maar met wat moeite en goed gereedschap krijg je gegarandeerd meer terug op de kant.” Hij legt je in het artikel op pagina 28 t/m 33 haarfijn uit hoe de kunstaasredder werkt én licht in acht stappen toe hoe je er zelf een fabriceert. Snel aan de slag dus!



Winterkarper

Thomas Hofmeester trekt er zelfs op ijskoude winterdagen nog op uit met zijn penhengel. “Karper is ’s winters zeker niet onvangbaar. Je moet nu het kouder is alleen je strategie wat aanpassen”, aldus de Spijkenisser. Zo maakt hij een hele serie compacte voerplekjesdie hij vervolgens hooguit 10 tot 15 minuten per stek bevist. Naast de typische hotspots zoals duikers en rietkragen neemt hij ook altijd wat minder voor de hand liggende plekken mee. “Dan kom je vanzelf een vis tegen die tot eten overgaat.” Check voor meer wintertips zijn verhaal op pagina 46 t/m 50.



Meer leesplezier

Het januarinummer heeft vanzelfsprekend nog veel meer te bieden. Zo duiken we met Steve Blaine Stok en de vliegenlat de hofstad in op zoek naar snoek, blikken we vooruit op het nieuwe seizoen van VIS TV (vanaf 2 januari elke zondag om 09.30 uur te zien op RTL 7), zoomen we in op de mysterieuze kwabaal, zetten we de bliek in de schijnwerpers en brengen we je het laatste nieuws uit de sportvisserij. Veel lees- en visplezier gewenst!

Abonnement afsluiten

Nog geen abonnee van Hét VISblad? Voor slechts € 12,95 ontvang je elke maand (twaalf nummers) 68 pagina’s vol leesplezier, inclusief een mooi welkomstcadeau naar keuze óf eenmalige korting. Klik hier om snel en eenvoudig een abonnement af te sluiten. Doe jezelf of je vismaat de komende feestdagen een jaarabonnement cadeau zodat je vanaf begin volgend jaar iedere maand dit mooie magazine ontvangt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.