HSV Service

World Fish Migration Day 2022 terugblik

2008
26 mei 2022

Afgelopen zaterdag was de World Fish Migration Day, een evenement waarbij wereldwijde bewustwording wordt gecreëerd voor de enorme obstakels die vissen moeten overwinnen tijdens de paaimigratie.

Om het jaar wordt de World Fish Migration Day georganiseerd, zaterdag 21 mei was alweer de 5e editie van dit terugkerende wereldwijde evenement en werden in 68 landen evenementen georganiseerd. Het doel van deze dag is om in zoveel mogelijk landen aandacht te vragen voor het belang van vrij optrekbare rivieren.

De mens is erg goed in het buitenhouden van water en het bouwen van barrières. De World Fish Migration Foundation heeft als motto ‘Break free’: wereldwijd gaan steeds meer dammen tegen de vlakte en krijgen rivieren en trekvissoorten zoals paling en zalm weer ruim baan om zich voort te planten.

De World Fish Migration Foundation uit Groningen coördineert de activiteiten voor álle deelnemende landen. In Nederland waren er een aantal locaties waar een evenement werd gehouden. Bij het Waddencenter op de Afsluitdijk was een groot evenement waar voor jong en oud activiteiten waren rondom de trekvis. Daarnaast werd er vanuit het Waddencenter om 16:00 een wereldwijde livestream georganiseerd. 

Zie hier de sfeerimpressie van het event op de afsluitdijk:Niet alleen op de afsluitdijk maar ook op andere plekken in Nederland waren leuke activiteiten georganiseerd. In Doesburg was het mogelijk om een kijkje te nemen bij de bijzondere vispassage. Je ziet hier passerende vissen die vanuit de vistrap door een grote glazen bak zwemmen om een grote stuw te kunnen passeren.

Bij de van Brienenoordbrug in Rotterdam werd door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek gedaan en Het Hoogheemraadschap van Rijnland zette gemaal Spaarndam in de schijnwerpers. Hier is namelijk een nieuwe vispassage aangelegd. Verder waren er rondleidingen, live beelden van een onderwatercamera, aquaria en slootsafari´s voor kids.Extra informatie video vismigratieproject 'Swimway Vecht' lees je op LinkedIn van Waterschap Vechtstromen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.