HSV Service

Opfriscursus voor vismeesters

1821
15 feb 2023

Sportvisserij Nederland organiseert in het voorjaar van 2023 een serie opfriscursussen voor VISmeesters. De cursusavond heeft als doel om de VISmeesters en VISjuffen met een actuele blik naar de eigen presentatie en handelingen te laten kijken, vooral op het gebied van vissenwelzijn en het aansturen van vrijwilligers.

Tijdens de avond komt ook de vernieuwde vislespresentatie aan bod. Deze is door een nieuwe indeling en opmaak vlotter, moderner en afwisselender gemaakt, waardoor de visles nóg beter aansluit bij de huidige wensen van leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Eerste avond in Raalte

Op maandagavond 13 februari vond de eerste opfrisavond plaats in Raalte. Jarno Veldhuizen van Sportvisserij Oost Nederland gaf een toelichting op de resultaten van 2022 en besprak met zijn 18 VISmeesters en VISjuffen de ervaringen, wensen en verbeterpunten. Een veel genoemd onderwerp was ‘vrijwilligers’. Voor een aantal vislessen is het lastig om voldoende vrijwilligers bij de lokale vereniging te vinden voor het praktijkgedeelte aan de waterkant. Daarom vragen we steeds vaker aan docenten om hiervoor ouders en grootouders te regelen. Gelukkig zijn er ook VISmeesters die met een groot vast team van vrijwilligers werken en altijd voldoende begeleiding aan de waterkant hebben.Opfriscursus

Gerwin Gerlach van Sportvisserij Nederland gaf een toelichting op de toegenomen aandacht voor het welzijn van dieren en de manier waarop we daar tijdens de vislessen aandacht aan besteden. De Partij voor de Dieren voert vooral in de gemeenteraden van grote steden een hetze tegen de sportvisserij, waarbij men visrechten wil stopzetten en soms zelfs vislessen op school wil verbieden. De georganiseerde sportvisserij kan samen met de meeste politieke partijen de ingediende moties over het algemeen snel pareren. De hierbij ingebrachte feiten en argumenten zijn tijdens de cursus met de VISmeesters besproken. Ook is gewezen op de manieren waarop we tijdens de vislessen rekening houden met het welzijn van vis en de instructie van vrijwilligers.Vernieuwde presentatie

Tot slot is de vernieuwde vislespresentatie getoond en besproken. Er is geluisterd naar de adviezen van meerdere docenten die aangaven dat het theoriegedeelte van de visles bondiger kan, met meer afwisseling tussen theorie en doe-opdrachten. De VISmeesters waren goed te spreken over de aanpassingen én de toename van het aantal korte filmpjes in de presentatie.
Door de opfriscursus en de vernieuwde presentatie zijn de VISmeesters helemaal klaar voor het komende vislesseizoen. Afgesproken is dat de opfriscursus eens in de drie jaar zal worden gegeven en de verlenging borgt voor de bevoegdheid om visles te geven.

Data en locaties opfrisavonden:
- Maandag 13 februari te Raalte
- Dinsdag 7 maart te Roermond
- Maandag 13 maart te Wijdewormer
- Donderdag 23 maart te Tynaarlo
- Donderdag 30 maart te Westervoort
- Vrijdag 21 april te Drimmelen
- Woensdagavond 26 april te Grou


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.