HSV Service

Nieuw haaienonderzoek Nederlandse kust

2377
07 jul 2023

Vlak voor de Zeeuwse kust wordt woensdag 12 juli met de hengel op haaien gevist voor onderzoek. Het evenement ‘Sharkatag’ is onderdeel van een internationaal haaienmerkprogramma waarin sportvissers haaien vangen, laten merken en weer terugzetten. Zo wil Sportvisserij Nederland meer te weten komen over de haaienpopulatie van de Noordzee en vanaf dit jaar in het bijzonder over de mogelijk Nederlandse geboortegronden van deze unieke vissen.

******

Update 10/07: Sharkatag op 12 juli afgelast

Helaas zijn de weersvooruitzichten voor a.s. woensdag 12 juli van dien aard (windkracht 6 uit het westen) dat wij tot onze spijt hebben moeten besluiten het evenement voor dit jaar af te gelasten.

******

Sharkatag wordt al sinds 2011 door Sportvisserij Nederland georganiseerd. Sinds de start daarvan is al veel waardevolle informatie boven water gekomen over het gedrag, migratiepatronen en de groei van de Nederlandse haaien. Zo zijn de afgelopen twaalf jaar al meer dan 5.000 met de hengel gevangen exemplaren – het gaat daarbij vooral om de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias) – voorzien van een speciaal, uitwendig merkje of een zender die satellietgegevens doorstuurt.

 

Wat weten we inmiddels over de Noordzeehaaien?

Niels Brevé, haaienonderzoeker bij Sportvisserij Nederland: “Uit terugvangsten van al eerder gemerkte haaien blijkt dat veel van de volwassen vrouwtjes rond oktober de Zeeuwse wateren verlaten en naar het zuiden wegtrekken – zelfs tot aan Noord-Spanje. De grootste mannetjes trekken daarentegen vooral noordwaarts, richting de Noorse kust en Schotland. In het voorjaar verschijnen alle haaien vervolgens weer in de Voordelta.” Opvallend daarbij is dat de haaien´s zomers jaar in jaar uit steevast op haast exact dezelfde datum en plek worden teruggevangen. “De gevlekte gladde haaien vertonen echt een duidelijk jaarrond migratiepatroon naar de oorspronkelijke plek waar we ze voor dit onderzoek hebben gevangen, gemerkt en weer hebben losgelaten.” Omdat er al veel bekend is over volwassen gevlekte gladde haaien – en de opkomst van deze soort langs onze kust – richt het onderzoek zich dit jaar vooral op jonge haaitjes.

Geboortegrond voor haaien?

Er zijn sterke aanwijzingen dat de Zeeuwse Delta een belangrijke geboortegrond is voor de gevlekte gladde haai en mogelijk ook de ruwe haai. Door meer kennis te verzamelen over waar volwassen haaien hun jongen ter wereld brengen, kunnen deze ‘pupping grounds’ beter worden beschermd. Daarom richt het merkprogramma zich vanaf dit jaar vooral op de kleine, jonge exemplaren (onder de 50 cm) omdat daar nog relatief weinig over bekend is.

De schippers van de deelnemende charterschepen zijn door Sportvisserij Nederland getraind om gevangen haaien van een zogenaamde floytag te voorzien – dit merken doen zij trouwens het hele jaar en niet alleen tijdens Sharkatag. Daarnaast worden mogelijk ook exemplaren gevangen die al eens zijn gemerkt. Ook zulke terugvangsten leveren veel nieuwe kennis op voor dit unieke haaienonderzoek.

Sharkatag 2023 richt zich vooral op het merken van jonge exemplaren van de gevlekte gladde haai
Sharkatag 2023 richt zich vooral op het merken van jonge exemplaren van de gevlekte gladde haai

12 juli speciale VIP-dag

Waar aan eerdere edities van Sharkatag vooral fanatieke sportvissers deelnamen, is de insteek dit jaar anders. Op woensdag 12 juli gaan onder begeleiding van de tien deelnemende charterboten en Sportvisserij Nederland-medewerkers meer dan 85 relaties – waaronder bekende Kamerleden, beleidsmakers, wetenschappers en NGO-medewerkers – vanuit de Buitenhaven van Neeltje Jans de Noordzee en Oosterschelde op om zoveel mogelijk haaien te vangen voor het onderzoek.

Aansluitend op Sharkatag varen de deelnemende boten op 13 en 14 juli ook nog met honderden sportvissers de zee op met hetzelfde doel: haaien vangen voor onderzoek. Deze twee dagen worden georganiseerd door De Nederlandse Charterboot Vereniging.

Klik hier voor meer informatie over het evenement.

Pers van harte welkom

In overleg met de organisatie kunnen media bij de VIP-dag op 12 juli mee op een van de deelnemende boten – let wel: er is beperkt plek. De kans om haaien ‘live’ en van dichtbij op beeld te krijgen is groot: vorige week werden vanaf één boot nog ruim 70 haaien gevangen.

Er wordt 12 juli rond 10.00 uur de Buitenhaven van Neeltje Jans uitgevaren. Naar verwachting zijn de boten rond 13.30 uur terug aan wal. Daarna volgt een uitgebreide lunch voor de aanwezigen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.