HSV Service

MijnVISmaat foto van de maand: zeelt

1869
10 jul 2023

Voor Guido is de eerste zeelt van het jaar net zoiets als het eerste kievietsei: dan is het voorjaar gevoelsmatig pas écht begonnen. Dit jaar wist hij in april niet één ‘doktersvis’ te vangen, maar in de meivakantie kwam daar gelukkig verandering in.

Guido vist graag gericht op Tinca tinca: “En na een aprilmaand zonder succes wilde ik al helemáál graag weer eens zo’n prachtvis met oranje kraaloogjes vasthouden”, begint hij zijn verhaal. In de meivakantie was daar dan eindelijk de tijd – én het goede weer – om vol achter deze groene rakkers aan te gaan. Dat deed ij niet alleen. Twee klasgenoten van Guido hadden twee dagen eerder op een mooie vijver ergens in Overijssel aardig wat zeelten gevangen en nodigden hem uit om een keer mee te gaan. Daar hoefde hij niet lang over te twijfelen. “Zeker te weten dat ik mee ga! Mijn spullen had ik bij wijze van spreken al helemaal gereed staan”, vertelt Guido nog altijd enthousiast.
 

Vangweer

Guido: “Eenmaal aangekomen bij het water tuurde ik over de grote vijver. Het zag er niet echt uit als een typisch zeeltwater. Zo groeiden er maar weinig waterplanten. Mijn vrienden verzekerden me dat er tóch echt een mooi bestand aan zeelt rondzwemt.” Het was die dag bewolkt, maar dankzij een mild windje wel vrij zacht qua temperatuur. “Echt vangweer”, klinkt het. Daarom werden de methodfeeders snel voorzien van waftertjes – kleine, zwevende mini-boilies – en ingegooid. Binnen een uur vingen zijn twee klasgenoten/visvrienden al diverse zeelten.
 

Zeeltregen

De ‘vangdrang’ nam nu nog verder toe bij Guido: “Ik kon haast niet wachten om er zelf een te vangen en kroop dicht op mijn hengel. Soms voel je gewoon dat er een aanbeet aan zit te komen.” Lang hoefde hij inderdaad niet te wachten, want al vrij vlot werd zijn hengel bijna uit de steun getrokken. “Door het snelle bonken op de lichte feederhengel, afgewisseld met korte krachtexplosies, twijfelde ik geen moment wat ik aan de lijn had. Typisch zeelt!” Na een paar foto’s mocht het exemplaar van 50 cm weer zwemmen. Daarna ging het echt helemaal los. De drie vismaten maakten een ware ‘zeeltregen’ mee en vingen die middag samen maar liefst twaalf zeelten!

Andere vangsten


Op een zonovergoten dag ving Nikita Huurman deze schitterend getekende spiegelkarper van 60 cm. Ze wist deze ‘parel’ te verleiden met twee tijgernootjes.

Roel Snels poseert hier met een mooie roofblei van 65 cm. Hij ving dit pijlsnelle exemplaar in de volle stroming – doorgaans is dat ook dé hotspot voor deze zilveren rovers.

Roel Snels poseert hier met een mooie roofblei van 65 cm. Hij ving dit pijlsnelle exemplaar in de volle stroming – doorgaans is dat ook dé hotspot voor deze zilveren rovers.


De leng is zeker geen alledaagse vangst voor ‘onze eigen’ Noordzee. Toch ving Bram van Haaften er een toen hij een fel oranje shad rond een klein wrakje liet dansen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.