HSV Service

10.000 kinderen bereikt met 500 VISlessen in 2023

2210
17 jul 2023

Het Vissenschool-programma van Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties is dit jaar erg succesvol. Dankzij de inzet van enthousiaste VISmeesters en vrijwilligers van hengelsportverenigingen zijn dit jaar al meer dan 500 VISlessen gegeven, waarbij ruim 10.000 kinderen zijn bereikt. Na de zomervakantie zal dit aantal nog verder toenemen.

VISlessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de waternatuur en de sportvisserij. Kinderen in de hoogste klassen van de basisschool krijgen les van een door Sportvisserij Nederland opgeleide VISmeester of VISjuf die hen alles vertelt over vissen en de onderwaternatuur. Na dit klassikale uurtje (vis)biologie volgt een visexcursie naar een water dichtbij school. Daar wordt het geleerde onder toeziend oog van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging in de praktijk gebracht. Respect voor vis en natuur staan daarbij centraal.



Oog voor de natuur

Tijdens een VISles raken de leerlingen zonder uitzondering in de ban van de onderwaterwereld en het vissen. Zo krijgen ze meer oog voor de natuur in hun eigen woonomgeving en ervaren ze hoe leuk en rustgevend het vissen kan zijn. Ook leren ze om respectvol met vissen om te gaan. Elke vis wordt met natte handen vastgehouden, voorzichtig onthaakt en laag bij het water teruggezet. Voordat de kinderen terug naar school gaan wordt de waterkant met behulp van Vang5 materialen schoongemaakt.



Aanvullende HSV-activiteiten

Zowel kinderen als leerkrachten zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast over de VISlessen. Dit merkt de lokale hengelsportvereniging vaak aan de nieuwe aanwas van jeugdleden na een VISles, vooral wanneer een vereniging zorgt voor aanvullende activiteiten. Veel verenigingen weten de jeugd te enthousiasmeren door een gratis (online) jeugdvergunning, een vervolgcursus ‘Vissen voor kids’ en andere leuke activiteiten aan te bieden. Zo groeit het maatschappelijk fundament van de sportvisserij van onderaf.



Geen VISles zonder vrijwilligers

Om aan de toenemende vraag naar VISlessen te kunnen voldoen zetten Sportvisserij Nederland en de federaties sterk in op de werving van VISmeesters en VIScoaches. Hiervoor organiseren we verspreid door het land cursussen. De cursus VIScoach wordt op één avond gehouden en is gericht op de praktijk aan de waterkant. Cursisten leren hoe je met een groep kinderen kunt omgaan en ze op de juiste manier iets bijbrengt. De cursus VISmeester is als vervolgcursus bestemd voor vrijwilligers die VISles willen geven op de basisschool. De cursus wordt op één avond gehouden en bevat een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Tijdens de eerste echte les op school is er begeleiding van Sportvisserij Nederland of de federatie.

Meld je aan!

Ben je ook enthousiast om de jeugd warm te laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan dit najaar aan voor de cursus VIScoach of VISmeester. Elke basisschool kan zich aanmelden voor een (gratis) VISles. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een VISles op www.vissenschool.nl.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.