HSV Service

Onderzoek haaienpups langs de Nederlandse kust

1754
11 aug 2023

Sportvissers vangen steeds vaker jonge haaitjes en roggen langs de Nederlandse kust. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Zeeuwse Delta en de Waddenzee belangrijke geboortegronden zijn voor de gevlekte gladde haai, ruwe haai en roggen. Door meer kennis te verzamelen over waar deze vissoorten hun jongen ter wereld brengen, kunnen de pupping grounds beter worden beschermd.

Haaien en roggen komen sinds 2009 weer in grotere aantallen voor langs de Nederlandse kust. Dat zien we onder andere aan de vangsten van sportvissers. Daarbij worden zowel grote (volwassen) als kleine exemplaren (pasgeboren pups)  aangetroffen. Het sterke vermoeden bestaat dan ook dat in ons land zogenaamde pupping grounds liggen.

Om een beter en completer beeld te verkrijgen van waar de jonge haaitjes en roggen voorkomen brengen onderzoekers van Sportvisserij Nederland middels een merkprogramma en vangstmeldingen de kraamkamers in kaart. Zo zijn er half juli op twee speciale haaienvisdagen van De Nederlandse Charterboot Vereniging met de hengel 285 gevlekte gladde haaien gevangen voor onderzoek, waarvan er 72 zijn gemerkt. Deze vissen zijn door schippers van charterboten van een floytag voorzien voordat ze werden teruggezet. Dit zodat de vissen aan de hand van terugmeldingen kan worden gevolgd.

Input actieplan

Dat niet alle gevangen haaien zijn gemerkt heeft een reden. Voorheen was het haaienmerkprogramma – met als uithangbord het Sharkatag evenement van Sportvisserij Nederland waar tal van sportvischarters aan deelnemen – gericht op volwassen exemplaren,
maar vanaf dit jaar ligt de focus van het onderzoek vooral op de jonge exemplaren (onder de 50 cm) omdat daar nog relatief weinig over bekend is.

Zo willen de onderzoekers van Sportvisserij Nederland graag weten waar de juvenielen ’s zomers worden aangetroffen en waar ze in de winter naartoe migreren. Die informatie dient als input voor het Europese Haaienactieplan zodat de haaiensoorten beter beschermd kunnen worden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen Marine Research ondersteunen dit onderzoek dat vanuit Sportvisserij Nederland is opgezet.

In de spotlights

Het haaienonderzoek van Sportvisserij Nederland was onlangs ook volop in het nieuws. Zo besteedden het NOS Radio 1 Journaal, het  Jeugdjournaal, RTL Nieuws en Omroep Zeeland (volgt nog) hier aandacht aan in hun uitzendingen. Die fragmenten kun je hieronder terugkijken en -luisteren.

JeugdjournaalRTL Nieuws
NPO Radio 1

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.