HSV Service

Vrijwilliger van de maand: Henri Karremans

2182
13 mrt 2024

De combinatie van actief wedstrijdvisser en docent op een middelbare school maakte dat Henri Karremans (68) in de jaren ’90 het vrijwilligerswerk in rolde. “Er werd me gevraagd of ik kon helpen bij het uitrekenen en opmaken van wedstrijduitslagen. Dat kon toen nog niet op de computer. Zo is het ooit begonnen.”

Bron: Hét VISblad nr. 2 - 2024

In de hengelsport, althans. Want het organiseren zit Henri in zijn bloed. Bij diverse verenigingen, sportclubs en op school was hij altijd al druk bezig om zaken op poten te zetten. “Van de kerstviering tot een maatschappelijke stage. Als ik een steentje kan bijdragen en de boel naar een hoger plan kan tillen, doe ik dat graag.” Dat hij kan putten uit een heleboel kennis en ervaring, is daarbij mooi meegenomen. “Net als in het wedstrijdvissen kijk je bij het organiseren telkens weer wat er nog beter kan. In samenspraak met je collega’s pas je het draaiboek daar op aan, zodat je de volgende keer een stapje vooruit kunt proberen te zetten.”

Gouden periode

Die continue drang naar verbetering hielp hem ook in zijn carrière als bondscoach van de Nederlandse junioren bij het kustvissen. “Je probeert die jongens telkens beter te laten presteren. Dat zit hem deels in technische en tactische zaken, maar bijvoorbeeld ook in iets als de teamspirit. Zo nam ik nooit een reserve mee naar internationale wedstrijden. Dan hoef je niet te wisselen en creëer je geen teleurstellingen, wat helpt om de moraal hoog en de sfeer goed te houden.”

Met dat laatste zat het vanwege de doorgaans goede prestaties wel snor. Met drie WK-zeges in teamverband, twee individuele wereldtitels en een hele rits podiumplaatsen (zowel in teamverband als individueel) is de periode dat Karremans bondscoach was tot nog toe de meest succesvolle periode in het kustvissen bij de junioren. “Daar plukken we nu nog altijd de vruchten van. De ploeg die onlangs bij de senioren het goud won bestaat voor een groot deel uit ‘mijn’ jongens”, zegt hij trots.


Op het Sportvisserij Nederland Topsportgala kreeg Henri Karremans de oeuvreprijs uitgereikt voor zijn bijzondere bijdrage aan de hengelsport.

Liefde en plezier

Na het behalen van de wereldtitel in eigen land (2015) stopte Karremans als bondscoach bij de junioren – maar niet als vrijwilliger. Hij werd bondscoach van de bootvissers en was betrokken bij de organisatie van het Nederlands kampioenschap in die discipline. “Dat laatste doe ik nog steeds met veel plezier, ook nadat ik in 2022 officieel gestopt ben als bondscoach. Het is dankbaar werk, dus steek ik er met alle liefde tijd en energie in. Dat is volgens mij de essentie van het vrijwilligerswerk.” 

Gezien zijn ervaring werd Karremans vorig jaar benaderd door Sportvisserij Nederland of hij de functie van wedstrijdleider bij het WK Kustvissen voor Junioren op zich wilde nemen. “Daar heb ik volmondig ja op gezegd: om zo’n evenement te laten slagen is iedere vrijwilliger belangrijk. En met een eerlijk verlopen WK, goede sfeer en tevreden bezoekende landen is dat gelukt.” Mocht er in de toekomst nog een beroep op hem worden gedaan, dan is hij zeker bereid een helpende hand te bieden. “Zo lang de geest en het lichaam nog willen, kunnen ze me altijd bellen.”

Word ook vrijwilliger!

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met jouw eigen hengelsportvereniging of -federatie.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.