HSV Service

Ramon Ansing pakt brons bij WK Feedervissen, Nederland elfde

1734
06 mei 2024

Tijdens het WK Feedervissen afgelopen zaterdag en zondag in Spanje heeft Ramon Ansing de bronzen medaille veroverd. Team Holland, vaak een kanshebber op eremetaal bij deze discipline, eindigde aan de oevers van de Rio Guadiana op een teleurstellende elfde plaats. Ierland werd wereldkampioen, terwijl Litouwen beslag legde op het zilver en Duitsland derde werd.

“Ik ben blij met de bronzen plak, maar een teammedaille behalen is natuurlijk nog mooier. Dat doel staat altijd bovenaan”, zegt Ramon Ansing in een eerste reactie. Een goed teamresultaat zat er na de eerste dag nog in. Hoewel Nederland op plek acht stond, waren de verschillen tot het podium overbrugbaar. Helaas zat het er de tweede dag niet in en wisten de Nederlandse vissers zich niet te verbeteren.

Mais-aanpak versus maden plakken

De vangst aan de Spaanse rivier bestond hoofdzakelijk uit carassio en giebel, die gemiddeld een pond per stuk wogen. Incidenteel werd ook een karper of barbeel gehaakt. Hoewel die meer gewicht in de schaal legden, was de tactiek van Team Holland met gemalen mais en wormen voornamelijk gericht op carrasio. “In hetzelfde tijdsbestek als de vangst van een sterke 5-ponds karper kon je wel vijf carrasio’s vangen die samen evenveel wogen. Een bijkomend voordeel van de carrasio-aanpak was het continue ritme van voer brengen, waardoor de beet eigenlijk niet wegviel”, blikt Ramon terug.Desalniettemin gaf de visserij op karper wel degelijk de doorslag. De landen die op het podium eindigden gebruikten in tegenstelling tot Team Holland ook geplakte maden. Tijdens de wedstrijddagen bleek dat toch een hoger aandeel karper aan te lokken. In combinatie met wegvallende beten van de kleinere vis in sommige vakken, bleek de maden-aanpak op karper uiteindelijk net wat succesvoller.

Stevig vissen op de Rio Guadiana

De feedervissers streken voor dit mondiale toernooi met 21 verschillende landen neer in het zuidwesten van Spanje. Het viswater, de Rio Guadiana, stroomde nauwelijks en was op de visafstanden ongeveer 3 meter diep. Team Holland (bestaande uit Ramon Ansing, Danny van den Ende, Martijn Kroes, Jan Willem Plekkenpol, Frank van der Schaft, reserve Ben van Ek en bondscoach
Jan van Schendel) kozen circa 15 en tussen de 25 en 30 meter uit de kant voor twee visafstanden.

Gezien de grote hoeveelheid vis en het respectabele formaat diende de (verplichte) schuivende montage vrij sterk te zijn. Als de vis goed aasde, waren onderlijnen van 18 tot 20/00 met haken in de formaten 10 tot 14 (een hele worm, halve worm of twee tot drie dode maden als haakaas) geen overbodige luxe.

Top-3 uitslag landen

  1. Ierland, 59 punten;
  2. Litouwen, 60 punten;
  3. Duitsland, 62 punten.

Top-3 individuele uitslag

  1. Michael Buchwalder, 4 punten, 77.140 gram;
  2. Arznas Mazurkeviþius, 4 punten, 71.670 gram;
  3. Ramon Ansing, 5 punten, 83.730 gram.

Bekijk hier de volledige landen- en individuele uitslag.


Snel op de hoogte

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.