HSV Service

Sportvisser ontdekt nieuwe vissoort in Nederland: kameleongrondel

1842
28 mei 2024

Sportvisser Cock van der Hulst ving op 7 mei een kameleongrondel in het Calandkanaal. Na de ontdekking van de shimofurigrondel (Tridentiger bifasciatus) in 2022 hebben we nu een tweede nieuwkomer uit Japan in Nederland.

De kameleongrondel (Tridentiger trigonocephalus) is vermoedelijk met ballastwater van schepen in Nederland terechtgekomen. De vangstlocatie ligt midden in de Europoort, een drukbevaren gebied. In watermonsters werd al DNA van deze soort gevonden in de Nieuwe Waterweg, maar er was nog geen exemplaar gevangen totdat Cock er een ving.

Bijvangst: sportvisser vindt eerste kameleongrondel in Nederland

Als procestechnoloog bij Shell werkt hij vaker in het Botlekgebied en om files te vermijden plakt hij er wel eens een vissessie achteraan. Een vaste hengel en wat gedroogde zagers liggen standaard in de auto van deze soortenjager. Cock viste eigenlijk op pitvis. Deze ontbrak nog op zijn soortenlijst. Hij zocht daarom een stuk met modderige bodem, waar pitvissen van houden. Hij ving wat zwarte grondels, maar het vangen van de pitvis lukte helaas niet. Wel ving hij op het eind van de sessie een grondel waarvan hij dacht dat het een shimofurigrondel betrof.

Hij nam contact op met Sportvisserij Nederland en kreeg te horen dat het mogelijk om een kameleongrondel zou gaan, maar dat ze dit nog even via een Japanse visonderzoeker wilden verifiëren. Toen een bevestigende reactie uit Japan kwam, was Cock enigszins teleurgesteld. Tijdens een dienstreis naar Hongkong ving hij in 2023 al een kameleongrondel dus voor hem was dit in feite geen nieuwe soort. Toch is hij wel trots dat hij de eerste geregistreerde vangst van deze soort in Nederland op zijn naam heeft staan. Het gebeurt regelmatig dat sportvissers als eerste een verandering in de visstand waarnemen, zoals een nieuwe soort die opduikt of een vissoort die in opmars. Ook calamiteiten rond de visstand worden vaak door sportvissers als eerste gesignaleerd en gemeld.

Kenmerken van de kameleongrondel, lookalike van de shimofurigrondel

De kameleongrondel is inheems langs de oostkust van Azië en komt voor in Japan, Korea, China en Siberië. Het visje wordt maximaal 11 cm en leeft in brak en zout water. De soort kan daarmee wat hogere zoutgehaltes verdragen dan de sterk op hem lijkende shimofurigrondel. De kameleongrondel heeft in tegenstelling tot zijn ‘neefje’ witte randjes om de tweede rugvin en de anaalvin witte vlekken aan de onderkant van de kop ontbreken.

Maar waar dankt deze ‘kameleon’ zijn naam nu aan? De grondel kan heel vlug wisselen van een gestreept patroon (lengtestrepen) naar een meer geband patroon (dwarsbanden). Vang jij een grondel waarvan je vermoedt dat het een kameleongrondel is? Maak een foto en stuur deze naar info@mijnvismaat.nl, dan nemen experts van Sportvisserij Nederland de vangst onder de loep.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.