HSV Service

Resultaten Landelijke Controledagen 2024

1186
30 mei 2024

In het weekend van 24, 25 en 26 mei vond het Landelijke Controleweekend plaats. Tijdens deze dagen voerden handhavers en controleurs uit de gehele sportvisserijsector en ketenpartners controles uit op de Visserijwet. Bij de ruim 2.900 controles werden diverse waarschuwingen uitgedeeld en 26 processen-verbaal uitgeschreven.

In totaal zijn er verspreid over het hele land – vanaf het water en op het land – dit weekend 2949 controles uitgevoerd. Daarbij zijn diverse waarschuwingen uitgedeeld en 26 processen-verbaal uitgeschreven. Zo werd er voor de Visserijwet onder meer bekeurd voor het niet hebben van de VISpas, het in bezit hebben van paling, vissen met levend aas, het vissen met teveel hengels, het achterlaten van afval en het vissen op verboden water.

Bovendien werden er officiële waarschuwingen uitgedeeld, onder meer voor het voorhanden hebben van te veel opgetuigde hengels, vis fileren aan de waterkant, parkeren in het gras en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs.

In het werkgebied van hengelsport Federatie Midden Nederland werd er bovendien een visfuik aangetroffen en op een andere plek vonden zij zes illegale vistuigen (kooi omheind door een net met inkepingen). In beide gevallen zijn de vistuigen uit het water gehaald en meegenomen.

Samenwerking met partners

Jaarrond worden er controles uitgevoerd door de georganiseerd hengelsport, maar bij de Landelijke Controledagen is er sprake van een gezamenlijk georganiseerde actie van in het hele land. De federatieve controleurs, de verenigingscontroleurs en onze federatieve BOA’s werden tijdens de controledagen ondersteund door onder andere gemeentelijke handhavers, handhavers van Staatsbosbeheer en de politie.

Ze hielden toezicht op de naleving van de wettelijke regels en voorwaarden – en legden waar nodig uit hoe het systeem van de VISpas en de bijbehorende Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren werkt. Verreweg de meest sportvisser houden zich keurig aan de regels en ervaren de controle als positief.

Meldpunt visstroperij

Sportvissers zijn de oren en ogen aan de waterkant. Heb je een vermoeden van visstroperij, geef dit dan aan ons door. Het gaat hierbij om illegale visserij met het meenemen van vis als doel. Om de melding goed te kunnen verwerken is het van belang zo compleet mogelijke informatie te ontvangen. Klik hier voor meer informatie en meld visstroperij.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.