Vis & water

Speuren naar het steurmeisje

4641
15 feb 2016

Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling zijn op zoek naar ‘het steurmeisje’. Op een foto uit 1952 prijkt dit meisje met een van de laatste steuren die in Nederland werd gevangen. Van de 2,6 meter lange en circa 100 kilo zware steur is bekend dat die uit de Nieuwe Merwede bij Hardinxveld afkomstig is. De identiteit van het meisje is tot op heden echter nog een groot raadsel.

Op de foto is een van de laatste vangsten van een Nederlandse steur te zien. Deze werd gevangen aan boord van een zogenaamde ‘Hartjesvelder’ (Hardinxvelder zalmdrijver), in het bijzijn van vier personen. Van dit kwartet is er wellicht nog een in leven: het kind, vermoedelijk een meisje, op de opname die dateert van 26 juni 1952. Toentertijd was ze vermoedelijk een jaar of zeven oud, wat zou betekenen dat ze inmiddels de leeftijd van omstreeks 72 jaar zou kunnen hebben bereikt.

Duik in de archieven

De foto komt onder andere voor in het boek ‘Schets van de Nederlandse Rivier- en Binnenvisserij tot het midden van de 20ste eeuw’ van auteur D.E. van Drimmelen. Dit boek is uitgegeven door de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB), die in 2006 is opgegaan in Sportvisserij Nederland. Speurwerk in de OVB-archieven leverde echter geen aanknopingspunten op. De foto is mogelijk van de hand van de reeds overleden fotograaf P. Verhagen. Ook daar loopt het spoor dus helaas dood.

Opsporing verzocht

Navraag van Sportvisserij Nederland bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam liep ook op niets uit. En een oproep op de websites van Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling om haar identiteit te achterhalen, leverde eind vorig jaar evenmin het gewenste resultaat op. In het kader van het steuronderzoek en de historie van de Atlantische steur in Nederland zouden we echter heel graag in contact komen met de persoon op de foto. Dit om uit de eerste hand de steurvisserij in Nederland op te kunnen tekenen.

Herintroductie

De foto uit 1952 is weer actueel door het herintroductieproject van de Atlantische steur dat Sportvisserij Nederland, ARK Natuurontwikkeling, het Wereld Natuur Fonds en Diergaarde Blijdorp samen hebben opgezet. Deze miljoenen jaren oude vissoort – die drie meter lang en 300 kilo zwaar kan worden – verdween midden vorige eeuw door overbevissing en veranderingen in de leefomgeving vrijwel geheel uit het rivierengebied. Als eerste aanzet voor herintroductie zijn de afgelopen twee jaar honderd gezenderde steuren vrijgelaten in de Rijn.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.