Opsporing verzocht! Wie is dit kindje met de laatste steurvangst in Nederland?

4043
03 dec 2015

Opsporing verzocht! Stichting ARK en Sportvisserij Nederland zijn op zoek naar de identiteit van het kindje op deze foto met de laatste steurvangst in Nederland. Inmiddels zou hij/zij rond de 70 jaar moeten zijn.

ARK is onder meer betrokken bij het onderzoek naar/ de herintroductie van steuren in Nederland. De foto uit 1952 laat een bijzondere vangst zien van een 'Hartjesvelder' (Hardinxvelder zalmdrijver) met de laatste steur die men er mee ving. De steur was 2,6m lang en woog ca. 100kg.

De persoon lijkt een meisje, maar misschien is het ook wel een jongetje. Mogelijk een jaar of 6, 7, of 8. In het laatste geval dan geboren in 1944 en nu dan dus een jaar of 71. Het zou geweldig zijn als degene dat nog herinnert en daar mooi over zou kunnen vertellen. De rest van de mensen op de foto zijn helaas al overleden.Wat we weten is het volgende:
  • Foto van de laatste steur te Hardinxveld in de Nieuwe Merwede gevangen op 26 juni 1952.
  • In 1952 werd deze foto van een "Hartjesvelder" (Hardinxvelder zalmdrijver) met de laatste steur die men er mee ving, geschoten. De steur was 2,6 meter lang en woog circa 100 kilogram (205 pond).
  • De foto staat ook op blz. 142 in het boek "De Biesbosch, land van het levende water", W.J. Thieme&Cie n.v. 1961.
  • De foto is mogelijk van de collectie Wijnbelt, vishandelaar te Woudrichem. De fotograaf is mogelijk P. Verhagen, maar daarvan is bekend dat die al overleden is.
  • Desbetreffende foto komt ook voor in "Schets van de Nederlandse Rivier- en Binnenvisserij tot het midden van de 20ste eeuw" door D.E. van Drimmelen, uitgegeven door de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij welke in 2006 opgegaan is in Sportvisserij Nederland.
Weet jij meer over deze foto of wie deze persoon is? Laat het ons weten! Stuur je reactie naar info@sportvisserijnederland.nl

Bedankt!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide